Гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейската банка за

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейската банка за
Коментари Харесай

ЕБВР разширява участието си във ВЕИ- сектора на Гърция


Гръцкият министър председател Алексис Ципрас и ръководителят на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Сума Чакрабарти разискаха в Атина през миналата седмица /27 март/ опцията за по-голямо присъединяване на банката във ВЕИ бранша в страната, съобщи energypress.eu.

Споразумението с банката ще бъде продължено до 2025 година, като тя ще продължи да дава финансова поддръжка за дребните и междинни предприятия, секторите на туризма, недвижимите парцели, производството на селскостопански храни, в възстановяване на общинските услуги, както и вложения в производството на зелена сила.

Финансирането от Европейска банка за възстановяване и развитие в Гърция доближи 2,5 милиарда евро, което направи Гърция пети максимален европейски адресат. Общо финансовите вложения на Европейска банка за възстановяване и развитие от 600 млн. евро се чака да бъдат осъществени през 2018 година

По време на визитата си в Гърция президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие означи също, че банката има намерение да сътвори клон в Солун за бизнес услуги на дребни и междинни предприятия.

Гърция планува растеж на каузи на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в енергетиката си до 50% до 2030 година. Целта е действителна и изцяло постижима даже в по-кратки периоди, демонстрира статистиката за производството и потреблението на електрическа сила в страната.

На 1 април да вземем за пример данните демонстрират, че възобновимата сила покрива съвсем 70% от търсенето на електрическа енергия в страната за деня, като тя обезпечава 78,98 GWh от нужните 116,8 GWh.

Само три от електроцентралите, употребяващи лигнитни въглища в страната, Kardia IV, Amynteo I и Megalopoli IV, са осигурявали сила за деня, като всички са работили под цялостния потенциал. Ниско е производството за деня и на електроцентралите, работещи с газ, като се има поради приносът на бранша на ВЕИ.

Системната пределна цена (SMP) се записва на 29,82 евро на MWh и би намаляла до още по-ниско равнище, в случай че вносът на електрическа енергия беше по-ограничен, като достижимите равнища са 21.59 GWh.

Отчетената SMP за деня е 8,8 евро за MWh в 10 часа, спад до 7,8 евро на MWh в 15:00 и намаляване до 3,86 евро за MWh в 18:00, преди да доближи над 60 евро на MWh по-късно вечерта.
Задължителното потребление на водноелектрически централи, провокирано от претъпкани резервоари, спадна до 27,52 GWh, което е много под равнищата от предишни дни.

Приносът на бранша на ВЕИ за деня доближи своя връх в 14:00 ч., като обезпечи 3,447 MW от 5,568 MW, или 61,9% от търсенето в дадения миг, сочи energypress.eu.

В същото време проектите на държавното управление в Атина са за понижение на потреблението на сила с 30%. Това излиза наяве от изказване на Йоргос Статикис, представен от AnaMpa. В изявление за Efimerida ton Syntakton той разяснява още, че страната не е направила доста за съхранението на силата до този миг.

За да извърши тези си цели, растежът на гръцката стопанска система не би трябвало да провокира нарастване на потреблението на сила. Затова и ограниченията за предпазване на сила и енергийна успеваемост ще са във фокуса на енергийното министерство в южната ни съседка.

Статикис разяснява още, че най-чистата сила е в действителност непотребената сила. Около 40% от енергийното ползване в Гърция се пада на постройките.

Потреблението на електрическа енергия в интервала 2005-2015 година понижава с над 21%. Това обаче се дължи най-вече на резултатите от икономическата рецесия.

Междувременно Гърция има да извършва и други цели в енергетиката - поставените от кредиторите претенции за раздържавяване в бранша. Заради тези проекти през май държавното управление приготвя и ще внесе закон за продажбата на няколко ТЕЦ-а на държавната енергийна компания PPC, както и правото на прилагане на лигнитните мини към тях.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР