Гръцкият парламент се очаква да одобри предложение на десноцентристкото правителство

...
Гръцкият парламент се очаква да одобри предложение на десноцентристкото правителство
Коментари Харесай

Гърция иска да се откаже от пропорционалната избирателна система

Гръцкият парламент се чака да утвърди предложение на десноцентристкото държавно управление на страната за анулация на изборната система, основана на пропорционалното показване, само че евентуално няма да събере нужната поддръжка от останалите партии, с цел да влязат в действие измененията преди идващите парламентарни избори, оповестява Асошиейтед прес.

Правителството се стреми към връщане на системата, която дава на партията-победител на изборите спомагателни места в 300-местния парламент - система, целяща отбягване на обединения.

За да влезе в действие незабавно, проектозаконът би трябвало да бъде утвърден с минимум 200 гласа, само че държавното управление е осигурило поддръжката единствено на 168 парламентаристи, тъй че новата система ще бъде приложена чак след идващите избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гласуването се чака да се състои по-късно през днешния ден.

Консервативната Нова народна власт на премиера Кириакос Мицотакис завоюва парламентарните избори през юли и образува първото еднопартийно държавно управление в Гърция от десетилетия.

Мицотакис твърди, че държавни управления, които са свободни от съдружни обещания, са по-способни да оказват помощ на Гърция да се възвърне от тежката икономическа рецесия.

Но левите и левоцентристките опозиционни партии упорстват, че обединенията е по-вероятно да заобикалят корупционни практики, затъване в заеми или прекалено харчене, които бяха измежду водещите аргументи за финансовата рецесия.

Гърция завърши третата си интернационална избавителна стратегия през 2018 година, откакто загуби достъп до пазарите през 2010 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР