Гръцкият парламент гласува за преразглеждане на няколко члена в конституцията

...
Гръцкият парламент гласува за преразглеждане на няколко члена в конституцията
Коментари Харесай

Гръцкият парламент стартира конституционни промени заради корумпирани политици

Гръцкият парламент гласоподава за преразглеждане на няколко члена в конституцията на страната, имащи за цел да улеснят преследването на корумпирани политици, оповестиха от кабинета на премиера, представен от AFP.
Промените би трябвало да бъдат доказани от идващия парламент след избори, които са планувани за октомври.
Законодателите се споразумяха да променят защитните ограничения, защитаващи министрите и депутатите от прокуратурата, което се оказа главен препъни-камък при провеждането на следствие по няколко случая на политици с висок сан, датиращи от началото на 2000-те години.
Съгласно настоящите правила министрите не могат да бъдат разследвани, в случай че са изтекли два парламентарни мандата откогато е осъществени хипотетичното закононарушение.
Все още се разискват съответните промени в конституцията, а идващия месец ще се организира ново гласоподаване.
Преразглеждането в четвъртък ще засегне и разпоредбите на избор на президент, тъй че Народното събрание да не бъде разпускан при положение на закъснение на процеса.През 2015 година бяха извършени избори, откакто три поредни гласувания в Народното събрание не съумяха да реализират единодушие за претендент.
Планираните промени включват и въвеждането на клетва за държавните чиновници и дефиницията на гръцката страна като „ религиозно неутрална”.
Политическите противници отхвърлиха преразглеждането на конституцията като измама от министър-председателя Алексис Ципрас, който угажда на левите гласоподаватели, в опит да си върне рейтинга.
Управляващата партия СИРИЗА на Ципрас изостава от консерваторите от „ Нова Демокрация “ с сред 2 и 12 пункта. Има спекулации, че изборите могат да бъдат свикани още през май, написа организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР