Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера

...
Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера
Коментари Харесай

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас получи вот на доверие

Гръцкият парламент гласоподава избор на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи нужните 151 гласа от 300 членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима самостоятелни народни представители. Против гласоподаваха 148 депутати от опозицията.

Мандатът на държавното управление на Алексис Ципрас изтича през октомври тази година, а с полученият избор на доверие то се отдалечава от риска от изключителни парламентарни избори.

Дебатите по вота минаха в цялостна борба сред Алексис Ципрас и водачите на опозиционните партии. Премиерът, който получи избор на доверие, прикани Народното събрание да поддържа държавното управление, с цел да продължи „ политиката за непоклатимост и стопански прогрес на страната ".

Приоритет на държавното управление е одобрение на контракта от Преспа, който още идната седмица влиза за разискване и гласоподаване. От опозицията обаче, възнамеряват да блокират контракта със Скопие още на равнище парламентарна комисия. Аргументите са,че съгласно изследвания на публичното мнение, 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония.

Очаква се до дни да се извършат промени в състава на Министреския съвет след отдръпването на заместник-министри от квотата на националистите от " Независими гърци “, които напуснаха обединението.

Именно в символ на митинг против контракта, министърът на защитата Панос Каменос подаде оставка. Toй прикани Преспанското съглашение да бъде гласувано на референдум от гърците.

„ Принудени сме да гласуваме срещу държавното управление, което създадохме и което подкрепяхме с честност, изясненост и отговорност. Господин министър председател, апелирам Ви в името на тези четири години на почтено съдействие да поставите въпроса за Договора от Преспа пред гръцкия народ под формата на референдум “, съобщи преди вота на доверие Панос Каменос, който е водач на националистите от " Независими гърци " - по-малкият съдружен сътрудник на ръководещата СИРИЗА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР