Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция

...
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция
Коментари Харесай

Гръцки лидери с реакции на груби изявления на Ердоган

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас съобщи, че Гърция " отхвърля неоосманското пъчене " на Турция в взаимно изказване нощес с гостуващия в Атина френски външен министър Катрин Колона, съобщи АНА-МПА.

Дендиас добави, че изказванията, идващи от Турция, са " неприемливи, нечувани и неоправдателни " и означи, че " ние нито се опасяваме, нито сме изплашени ".

Попитан за вчерашните мнения на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че Турция " ще пристигна ненадейно някоя нощ " на гръцките острови, направено по време на визитата му в Босна, Дендиас уточни, че турската страна прави все по-възмутителни и неприемливи изказвания в последните дни и още веднъж акцентира, че Гърция постоянно работи въз основата на интернационалното право и интернационалното морско право.

Той добави, че " всеки, който си мечтае за офанзиви и завоевания, би трябвало да намерения повече от един път ", защото " ние сме повече от самодостатъчни в способността си да пазиме нашата татковина, нашата териториална самостоятелност и нашата целокупност ".

Дендиас посочи още, че " ние сме безусловно сигурни в нашите съюзи и отношението на нашите сътрудници ". " Европейски Съюз към този момент показва в тази ситуация с Украйна, че заканите и нахлуванията в нарушаване на интернационалното право основават невиждано единение и безапелационен отговор ".

Гръцкият външен министър подсети, че ден по-рано Ердоган е декларирал, че " Гърция не е равна на Турция и не може да бъде неин събеседник ".

" Турция заплашва Гърция с война, в случай че тя приложи правата си, произлизащи от интернационалното право и интернационалното морско право. Тя всекидневно нарушава националния ни суверенитет. Само през тази година са осъществени повече от 6100 нарушавания на националното въздушно пространство на Гърция, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушавания на териториалните ни води ", уточни Дендиас.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона акцентира, че Франция " постоянно е била и ще продължи да бъде на страната на Гърция " и че страната ѝ следи от близко всички развития по този въпрос.

Темата за Турция беше наранена и от премиера Кириакос Мицотакис по време на срещата му с Колона по-рано през вчерашния ден. Коментирайки " нападателната изразителност " на Анкара против гръцкия суверенитет, той посочи, че " Турция основава напрежение и подкопава районната сигурност и непоклатимост ".

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу от своя страна съобщи по време на среща със словашкия президент Зузана Чапутова в Атина, че " ревизионистичната политика на Русия и Турция и противозаконните дейности на Турция са предизвикателство освен за Гърция, само че и за целия Европейски съюз ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР