Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е

...
Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е
Коментари Харесай

Гърция изгони либийския посланик

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази заран е извикал либийския дипломат в Атина и му е съобщил, че е взето решение той да бъде изпъден от страната.
Либийския посланик би трябвало да напусне страната до 72 часа. Това не значи преустановяване на дипломатическите връзки сред Триполи и Атина, посочи Дендиас. Решението за изгонването на либийския дипломат идва единствено няколко седмици след подписването на съглашението сред Либия и Турция за морската пълномощия в Източното Средиземноморие. Според управляващите в Атина то опонира на интернационалното право.
Късно нощес турският парламент ратифицира подписания сред Турция и Либия Меморандум за морска пълномощия в Източното Средиземноморие.
Документът беше подписан на 27 ноември сред управляващите в Анкара и държавното управление на националното единодушие на Либия. Меморандумът би трябвало да отбрани правата на двете страни, произлизащи от интернационалното право.
Източното Средиземноморие включва Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет, Либия, Гърция, Кипър. В тази връзка е значимо да бъде избрана морската пълномощия на всяка една от тези страни, акцентира от своя страна Анадолската организация.
След откриването на находищата богати на въглеводороди в региона на остров Кипър, обстановката се изостри. Островът на Афродита остава разграничен на две елементи след турската инвазия от 1974 година Анкара претендира за собствен дял от газовото благосъстояние. По тази причина Турция изпрати свои военни кораби, а също по този начин кораби, които да правят сондажи за газ и нефт в икономическата зона, която в Никозия считат за своя. Това провокира острата реакция на Гърция и Кипър, които са подкрепени в разногласието си от Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР