Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на формацията Независими

...
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на формацията Независими
Коментари Харесай

Пак война по спора за името на Македония


Гръцкият министър на защитата Панос Каменос, водач на групировката Независими гърци

От началото на новата година стартират маратонски съвещания сред държавните управления на Гърция, Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) и специфичния медиатор на Организация на обединените нации Матю Нимиц с една единствена цел: да бъде реализирано съглашение за наименование на прилежащата страна, което да е общоприемливо и да е за всякаква приложимост, само че и да бъде гласувано от парламентите на двете страни най-късно до началото на юли, за когато е планувана среща на върха на НАТО.

Това най-малко желаят - и натискат по всевъзможен метод, с цел да стане действителност - Съединени американски щати и Германия, които от 2008 година, когато тогавашното гръцко държавно управление наложи несъгласие върху участието на БЮРМ в НАТО на срещата на Алианса в Букурещ, се пробват по всякакъв начин да преодолеят тази невъзможност.

Но постигането на съглашение по този въпрос не е по никакъв начин лесна задача макар първичния ангажимент на двете страни, че ще положат всички вероятни старания, с цел да може целият този преговорен развой да бъде доведен до сполучлив край.

Впрочем това е и повода, заради която от 25 години насам няма съглашение по този проблем. Каквото и да е решение на разногласието обаче напълно няма да е елементарно да бъде признато от нестабилната политическа сцена, която царува в БЮРМ, а също даже и от партиите в Гърция.

На този декор вероятността от предварителни избори в Гърция прави още по-сложни нещата. От предходната седмица въпросът се заплете в допълнение, когато една от двете партии в държавната коалиция на БЮРМ заплаши, че ще се отдръпна.

Възелът се заплете и откакто гръцкият министър на защитата Панос Каменос, водач на групировката Независими гърци, по-малкия съдружен сътрудник в държавното управление на премиера Ципрас, в свои нееднократни изказвания удостовери, че няма да даде единодушие по въпроса за име на прилежащата страна, в случай че преди този момент по него не е излязъл с решение Съветът на политическите водачи, включващ всички парламентарно показани партии.

От друга страна, лидерът на основната опозиционна партия Кириакос Мицотакис към момента не е разкрил козовете си. Той обаче предизвестява, че няма да одобри никакво решение на този спор, в случай че държавната коалиция не излезе с единно мнение по него.

" Ако Ципрас и Каменос не се спогодят, няма да има единодушие и от наша страна, даже ще сложим въпроса за това, че обединението е изгубила болшинство в Народното събрание ", сподели водачът на Нова народна власт. От неговото обграждане даже настояват, че консерваторите няма да вземат участие въобще и в Съвета на политическите водачи, в случай че първо съдружните сътрудници от кабинета не са се споразумели.

А от това се вижда, че ключът за каквото и да е съглашение се крие в позицията, която ще заеме Панос Каменос, който предходната седмица още веднъж упорито удостовери, че няма да одобри никаква приложимост на думата " Македония ", като обаче остави въпреки всичко едно прозорче за допустимо единодушие в последна сметка с партията СИРИЗА, с цел да излезе от обстановката и да заобиколи възприетия до момента от него отвод.

Пред публицисти във военното министерство той акцентира, че решението на Съвета на политическите водачи през 1992 година, забраняващо използването на думата " Македония " в названието на съседката, може да бъде променено единствено с едно по-ново решение на Съвета, който би трябвало да бъде призован по искане на държавното управление.

С други думи военният министър се надява до свикването на този Съвет на политическите водачи да се основат предпоставки за реализиране на единодушие сред партиите от опозицията, които да му разрешат да отстъпи от първичните си задължения, както това той направи и в предишното по други въпроси.

Все отново обаче, основната съпротива - партията Нова народна власт, декларира, че е решена да му направи този подарък, като към този момент даде да се разбере, че няма да взе участие в Съвета, в случай че преди този момент двете партии от ръководещата коалиция не заявяват, че са постигнали единодушие по въпроса за името на БЮРМ.

Според появили се в медиите неопровергани информации от високопоставени държавни източници, двете преобладаващи в този момент имена, които стоят на масата на договарянията са " Нова Македония " и " Горна Македония ".

Но както удостовери и министър председателят на БЮРМ Зоран Заев, фактическите съвещания към момента не са почнали и най-вероятно ще стартират след януари под надзора на интернационалния медиатор Матю Нимиц.

" Разговорите за името към момента не са навлезли всъщност, има обаче ангажимент за решаването на този въпрос ", сподели министър председателят на БЮРМ, разяснявайки предходни изказвания на вицепремиера Кочо Ангушев, че въпросът за названието би трябвало непременно да бъде организиран и че жителите би трябвало да решат дали страната да се споделя " Северна Македония ", " Горна Македония " или " Нова Македония ".

" По мое мнение ", сподели Ангушев, " Северна, Горна или Нова " са допустими избрания ". Коментирайки изказванията на своя вицепример, Зоран Заев сподели, че Ангушев без да пита е коментирал обществено другите оферти за наименование, които се въртят в общественото пространство.

Все отново може да се каже, че и двете страни подхващат дейности с желанието да покажат ясно, че са подготвени да обсъдят и да пристъпят към взаимни отстъпки. Заев избра да посрещне Нова година в Солун дружно с кмета на града Янис Бутарис. Визитата му бе частна, а държавното управление в Атина съобщи, че не е била планувана никаква среща с държавен представител, най-малко публично.

Самото решение на Заев обаче да гостува за Нова година във втория по величина гръцки град е една много мощна символика по отношение на неговите планове. От друга страна, консултациите на гръцкото държавно управление по този проблем се надзирават персонално от външния министър Никос Кодзиас, чиито качества предходната седмица бяха изтъкнати и от военния министър и съдружен сътрудник Панос Каменос макар студенината, зародила в връзките сред тях напоследък към договорката с продажбата на гръцки боеприпаси за Саудитска Арабия.

Гръцкото външно министерство, а и самото държавно управление, заобикалят да кажат каквото и да е по отношение на названието, което биха били склонни да одобряват.

На този декор първият посланик Кодзиас подметна, че от голяма важност е не какъв брой партии ще се съгласят с едно или друго наименование, а какъв брой депутати ще гласоподават съглашението със Скопие в гръцкия парламент, като ясно даде да се разбере, че чака партийните разлики да бъдат преодолени, когато настъпи часът.

Съгласно графика, подложен в началото от Нимиц, консултациите би трябвало да приключат до началото на април, тъй че да има задоволително време, с цел да може жителите да бъдат готови и да одобряват съглашението, което да мине надлежно и през парламентите на двете страни.

Дотогава обаче Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Германия ще наблюдават с паника протичащото се в Скопие и най-много да няма смяна в политическата обстановка в Скопие, защото от известно време насам един от държавните сътрудници - Алианс на албанците заплашва да се отдръпна от кабинета и да докара до срутване на умерената коалиция на Заев.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР