Гръцкият износ се радва на двуцифрен ръст през юни, както

...
Гръцкият износ се радва на двуцифрен ръст през юни, както
Коментари Харесай

Гръцкият износ постигна сериозен ръст през първото полугодие

Гръцкият експорт се радва на двуцифрен растеж през юни, както и през първите 6 месеца на годината, демонстрират формалните данни, представени от в. Kathimerini.

Износът на южната ни съседка възлиза на към 3 милиарда евро (включително горивата) през юни, регистрирайки годишен растеж от 24.8%. Без горивата изнесеното е на стойност 1.99 милиарда евро, нараствайки с 11.8% от 1.78 милиарда евро, регистрирани през юни 2017 година

През първата половина на годината износът възлиза на 16.44 милиарда евро, което е с 15.7% повече по отношение на предходната година. Без горивните артикули, изнесеното е на стойност 10.98 милиарда евро, което е растеж от 12.7% годишна база. В същото време вносът (без горивата) спада с 1.6%.

Девет от десетте най-големи продуктови категории означават нарастване на износа, вариращо от 6.8% до 35.7% през първите 6 месеца на годината. Единствената категория, в която има спад, са напитките и тютюнът, които се намаляват с 1.2%.

Изразявайки оптимизъм, че наклонността за напредък на износа ще продължи и през останалата част от годината, Асоциацията на гръцките експортьори съобщи, че е окуражително да се види понижаване на комерсиалния недостиг през първите 6 месеца на годината, макар че през юни той се усилва доста.

Юни отбелязва доста нарастване на вноса. Изключвайки горивните артикули, цената на вноса през юни е 3.38 милиарда евро, увеличавайки се с 12%. Включвайки горивата, вносът доближава 4.97 милиарда евро, нараствайки с 27.1%.

Общата стойност на вноса през първите 6 месеца на годината възлиза на 26.69 милиарда евро, показвайки растеж от 4.5%. С изключение на горивните артикули, вносът е повишен с 8% по отношение на същия интервал на предходната година.

Търговският недостиг на Гърция през юни 2018 година се покачва с 30.9% в съпоставяне със същия месец на предходната година. Като цяло обаче той понижава с 9.1%, достигайки 10.52 милиарда евро - с над 1 милиарда евро по-малко от първото полугодие на 2017 г./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР