Гръцкият евродепутат Ева Кайли, която се превърна в най-разпознаваемото лице

...
Гръцкият евродепутат Ева Кайли, която се превърна в най-разпознаваемото лице
Коментари Харесай

Катаргейт: Пуснаха Ева Кайли под домашен арест

Гръцкият евродепутат Ева Кайли, която се трансформира в най-разпознаваемото лице на корупционния скандал „ Катаргейт “ в Европарламента, е освободена под домакински арест след повече от четири месеца зад решетките.

Сега депутатът ще бъде с електронна гривна, удостовери пред Euronews юриста ѝ Свен Мъри. " Няма да давам повече мнения, с изключение на обстоятелството, че това е разумно решение, което лиши прекалено много време да бъде взето ", сподели Мъри в малко изказване.

Информацията беше доказана и от белгийската федерална прокуратура. Решението е изненадващо, защото е оповестено ден преди плануваното за на следващия ден заран (13 април) съвещание на съда.

Ева Кайли беше задържана на 9 декември, незабавно след експлоадирането на корупционния скандал, а депутатският ѝ имунитет беше неотложно свален.

44-годишната евродепутатка беше упрекната в присъединяване в незаконна организация, корупция и пране на пари, а по-късно беше преместена в пандиза " Харен ", ситуиран в покрайнините на Брюксел, като част от предварителното ѝ задържане.

Арестът ѝ провокира вълна от реакции в Брюксел и извади нескрито следствието на скица " пари в брой против облаги ", включваща " големи " парични суми и " солидни " дарове, за които се твърди, че са изплатени от Катар и Мароко, с цел да се окаже въздействие върху образуването на европейската политика.

И двете страни отхвърлят да са направили каквото и да било нарушаване.

Белгийската полиция иззе над 1,5 млн. евро в брой при десетки претърсвания на жилища и офиси.

Ева Кайли беше отстранена и от поста заместник-председател на Европейския парламент, а участието ѝ в ЕНП беше краткотрайно прекъснато.

Кайли е едно от петте лица, задържани и упрекнати в закононарушение от белгийските управляващи, дружно с колегата й Франческо Джорджи, някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери, шефа на Неправителствени организации Николо Фига-Таламанка и белгийския евродепутат Марк Тарабела. Четиримата мъже към този момент бяха освободени от пандиза, като Кайли остана последният обвинен зад решетките, добавя Euronews.

Адвокатите й изрично оспорват мярката й задържане под стража и упорстват за нейното освобождение.

" Ева Кайли излиза от пандиза с високо вдигната глава и достолепие. Тя не се е признала за отговорна по закононарушения, които не е направила ", съобщи един от гръцките й юристи и добави:

" Тя ще се бори за своята непорочност до дъно. "

Според различен неин юрист, проверяващите не са съумели да намерят нови доказателства в поддръжка на делото. Той нападна прокуратурата, че я държи зад решетките като " трофей ".

" Г-жа Кайли е развявана като знак на това да може да се каже: " Дори да заемаш висок пост, ще останеш в пандиза ". И това е направено особено, с цел да стане ясно и на останалите депутати: " Не извършвайте корупция, тъй като ще влезете в пандиза за дълго време ".

Белгийската федерална прокуратура отхвърля да разяснява обвиняванията на адвокатката на Кайли.

Все още не ясно дали Кайли ще прекара домашния си арест в същата резиденция, където е Франческо Джорджи, с който има двегодишна щерка.

Той е работил като парламентарен помощник, първо за Пиер Антонио Панцери, хипотетичния началник на корупционната скица, а по-късно за Андреа Козолино, италиански евродепутат, който се чака екстрадиция от Италия в Белгия.

През януари Панцери подписа съглашение с управляващите, съгласно което признава присъединяване си в закононарушение, обвързвано с рушвет, и се задължава да показа " разкриващи " детайлности за схемата " пари против облаги ", напомня още Euronews.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР