Гръцкият архиепископ Йеронимос ще отслужи национална траурна служба в столичната

...
Гръцкият архиепископ Йеронимос ще отслужи национална траурна служба в столичната
Коментари Харесай

Траурна служба в Атина заради Света София

Гръцкият архиепископ Йеронимос ще отслужи национална траурна работа в столичната катедрала в центъра на Атина на площад " Плака ". Тя ще съвпадне с формалното разкриване на някогашната православна черква " Света София " в Истанбул като джамия с първото четене на мюсюлмански молебствия, съобщи БГНЕС.
Гръцкият архиепископ осъди превръщането на обекта на международното културно завещание от VI век, който е музей от 1934 година, като споделя, че четенето на мюсюлмански молебствия в този храм, което стартира от 24 юли " е ден на печал и страдалчество за цялото православие, християнство и културата на елинизма ".
Статутът на " Света София " беше изменен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 10 юли с ход, който беше необятно наказан в Гърция и в интернационален проект, като папа Франциск съобщи, че е " засегнат " от решението.
Ердоган отвърна на рецензиите, заявявайки, че това е вътрешнополитически въпрос на Турция.
" Света София " е издигната по време на ръководството на византийския император Юстиниан и се трансформира в най-значимата християнска черква в за цялото християнство в продължение на съвсем хиляда години, преди превръщането ѝ в джамия от османските турци след завладяването на Константинопол (съвременен Истанбул).
Храмът е трансфорат в музей през 1934 година от създателят на светската модерна турска страна Кемал Ататюрк.
Още: " Софиянци на митинг против първата мюсюлманска молитва в " Света София " в Истанбул "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР