Гръцките военновъздушни сили (ВВС), съвместно с Италия, вече изпълняват мисии

...
Гръцките военновъздушни сили (ВВС), съвместно с Италия, вече изпълняват мисии
Коментари Харесай

България се уповава на гръцки изтребители за охраната на въздушното й пространство

Гръцките военновъздушни сили (ВВС), взаимно с Италия, към този момент извършват задачи за наблюдаване във въздушното пространство на Албания, Черна гора и Северна Македония.

 

Отговорността сред двете страни се поделя на база 15 дни в подтекста на по-широката политика на НАТО, която гласи отговорността за въздушното пространство на страна - членка на Северноатлантическия контракт да не се поема единствено от една страна.

 

Искането за помощ беше разисквано на дипломатическо ниво, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа. Вестникът разяснява, че това се дължи на лимитираното и по-старо съоръжение на България - изтребители МИГ-29А.

 

Войната в Украйна и очертаващият се срив в връзките във връзка с военното съоръжение са предиздвикали София да вземе решение да поръча два американски F-16C/D 70 octos. Очаква се първият аероплан да кацне в България не по-рано от 2025 година

Именно тези гореспоменати фактори карат България да поеме самодейността да изиска тази помощ, написа " Катимерини ".

 

Последните контакти на София и Атина демонстрират засилващите се връзки сред двете страни, изключително след съдействието на двете страни в газовия бранш, отбелязва изданието.

 

България внася полутечен природен газ през Александруполис, а идващите месеци ще покажат дали в действителност е допустимо да се построи петролопровод от Бургас до Александруполис.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР