Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи

...
Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи
Коментари Харесай

Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро

Гръцките управляващи започнаха акция за връщане на млади и надарени хора, които са напуснали родината си по време на финансовата рецесия, написа „ Политико “.
За да ги насърчи да се приберат в Гърция, управляващите оповестиха скица за дотации „ Да върнем мозъците “, която предлага на 500 от най-умните и сполучливи емигранти брутна месечна заплата от 3000 евро, в случай че се включат в плана. Министерството на труда ще покрие 70 на 100 от разноските.
„ Това е първият опит на гръцката страна да сътвори условия за последователно завръщане “, декларира Константинос Аграпидас, началник на програмата в министерството.
Схемата, стартирана при предходното ляво държавно управление, е метод да бъде обърната наклонността на приключване на мозъци и се счита за толкоз значима, че даже промяната на кабинета не я засегна.
Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата рецесия, когато безработицата доближи рекордните 28%.
Течът на мозъци ускорява и най-голямата заплаха за гръцката стопанска система: тежката демографска обстановка. До 2050 година се чака, че популацията на страната ще се свие с сред 800 000 и 2,5 млн. души до 8,3-10 млн. души население.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР