Гръцките власти регистрираха „опасно нарастване“ на новите случаи на коронавирус

...
Гръцките власти регистрираха „опасно нарастване“ на новите случаи на коронавирус
Коментари Харесай

Гърция връща много от мерките, препоръчва работа от вкъщи


Гръцките управляващи записаха „ рисково повишаване “ на новите случаи на ковид в страната. Правителството в Атина реагира и наложи нови ограничавания, които директно засягат и туристическия бранш, оповестява ДПА.

През последните три дни в Гърция с ковид са се заразили повече хора, в сравнение с през целия месец юни – общо 525 души, оповестиха управляващите. Миналата неделя даже е бил маркиран безспорен връх на новозаразените за едно денонощие, откогато от 26 февруари насам се води такава статистика.

Реакцията на държавното управление в Атина не закъсня: считано от 17 август, всички идващи по въздух от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия ще би трябвало да демонстрират на влизане в страната отрицателен тест за ковид, изработен в границите на 72 часа преди идването им. Мярката важи за пътуващите със аероплан. На сухопътните граници на страната тя се ползва за всички пътуващи към Гърция, в това число и за многочислените български туристи.

Друга мярка визира заведенията за хранене, кафенетата и питейните заведения в доста туристически центрове: от вторник те към този момент затварят в среднощ. Мярката се отнася за островите Крит, Миконос, Парос, Санторини, Родос, Кос, Закинтос и Корфу, както и за Халкидическия полуостров близо до българската граница. От министерството за гражданската отбрана оповестиха нови инспекции за новото работно време на питейните заведения и заведенията за хранене. При нарушавания ще бъдат налагани санкции в размер на 10 хиляди евро.

През първата седмица на август гръцките управляващи записаха над 3 пъти повече инфекции, в сравнение с през целия месец май. Здравният министър Василис Кикиляс дефинира това като „ рисков растеж “ на новите заразявания. Според специалисти, броят на инфекциите се усилва в това число заради обстоятелството, че хората са станали непредпазливи. Това се отнася най-много за по-младите: над половината от новозаразените с ковид са хора на възраст сред 18 и 39 години.

Силен отзив провокира прогнозата на солунския университет „ Аристотел “, съгласно която броят на инфектираните с ковид в Гърция може да нарасне от 5 623 сега на близо 170 хиляди до края на годината, в случай че сегашната наклонност се резервира. Авторите на проучването чакат, че към края на годината цифрата на жертвите ще доближи близо 4 500 души. Друга прогноза гласи, че пандемията ще се трансформира в съществено предизвикателство за здравната система, която дотук се оправя добре с рецесията. Според експертите от „ Аристотел “, до края на годината би трябвало да бъде повишен броят на болничните кревати за интензивно лекуване – на 1200 общо. Авторите на проучването считат още, че в случай че не бъдат подхванати нови ограничения за ограничение на пандемията, в края на годината Гърция ще има потребност от към 2 000 такива кревати. В прогнозите им се предлага наложително носене на маски навън, както и спазването на обществена отдалеченост. Те считат, че транспортните средства в публичния превоз в бъдеще би трябвало да запълват най-вече 50% от потенциала си за пасажери.

Експертите предлагат още на компаниите в частния и публичния бранш да преминат в режим на работа „ домакински офис “ – на всички места, където това е допустимо. Друга целесъобразна мярка е налагането на цялостна карантина в обитаемоте места в най-засегнатите региони, каквато сега е обстановката на дребния остров Порос край Атина. Там към този момент е натрапен вечерен час – неразрешено е напускането на дома от 23 часа до 7 сутринта, както и събирането на повече от 9 души на едно място, в това число в жилищата. Здравните управляващи към този момент откриха едно от новите огнища на болестта на острова: ваучър край басейна под мотото „ Корона празненство “, проведен за младежите всяка сряда от един локален хотел.

Източник: БГНЕС

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР