Гръцките власти предупреждават за опасни комари, които разпространяват западнонилската треска.

...
Гръцките власти предупреждават за опасни комари, които разпространяват западнонилската треска.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Българинът няма имунитет срещу западнонилска треска


Гръцките управляващи предизвестяват за рискови комари, които популяризират западнонилската тресчица. Опасността това лято ще е най-голяма, сподели в „ Тази сутрин” по bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Миналата година във всички прилежащи на България страни е имало случаи – повече от 300 в Гърция и Сърбия и към 250-300 в Румъния. В Гърция смъртните случаи са 40, в Сърбия – 45, а в Румъния – 35.

„ За първи път предходната година у нас имаше нарастване на случаите на болни - 15. За страдание двама души починаха”, изясни проф. Кантарджиев.

Тъй като болестта е относително ново, българинът няма имунитет против западнонилска тресчица. Затова и най-важното е хората да взимат персонални защитни ограничения против комарите.

Проф. Кантарджиев посъветва да се заобикалят места, където има доста комари. Добре е да се употребяват репеленти срещу насекомите, а в домовете да има комарници, както и да се поставят машинки срещу комари.

„ Една от най-важните ограничения обаче е техните яйца и ларви да се унищожават във водоемите. Някои общини вършат това, измежду които е Община Бургас. Затова и там в последните години съвсем няма комари”, разясни проф. Тодор Кантарджиев.

След смъртните случаи у нас Националният център по заразни и паразитни заболявания е изследвал комари. Доказано е съществуването на вируса в градовете към река Дунав. В София той е потвърден още преди три години.

„ Когато човек бъде ухапан, вирусът ще се развие в кръвта му и ще направи имунен отговор – при 75% от случаите. До 25% от хората могат да вдигнат температура, да ги болят костите, да усещат изнемощялост и да имат главоболие. Вирусът минава и се основава имунитет. На 160 ухапани обаче един развива инфектиране на мозъка. Трябва незабавно да постъпи в неврологична клиника за лекуване. Най-опасен е вирусът за възрастните хора”, разясни проф. Кантарджиев.

По думите му проучване на кръвта за доказване на западнонилска тресчица се прави единствено на хора с неврологична симптоматика.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР