Гръцките власти изсичат големи части от гора в хълмовете над

...
Гръцките власти изсичат големи части от гора в хълмовете над
Коментари Харесай

Гръцките власти изсичат гора над Солун, лаком бръмбар я унищожил

Гръцките управляващи изсичат огромни елементи от гора в хълмовете над Солун поради лакома буболечка, която яде дърветата, оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Експерти споделят, че лъскавият черен бръмбар Tomicus Piniperda има разрушителен резултат върху дърветата в гората Сеих Су в хълмовете над Солун - вторият по величина град в Гърция.

" За страдание, казусът е доста сериозен сега, тъй като насекомото се придвижва съвсем неконтролируемо ", съобщи професор Теохарис Загас от Училището по лесовъдство и екология към Аристотеловия университет. " Трябва да вземем съответни ограничения, с точно сечене и транспортиране на трупите, с цел да спрем инерцията му ", добави той.

Бръмбарът, който е документиран за първи път в Гърция през 70-те години, има желания към иглолистните дървета, най-много бор, смърч и европейска лиственица, сподели професор Загас.

Последиците са явни: големи елементи борова гора са покафенели, като специалистите считат, че са наранени към 100 000 дървета.

Известно е, че този бръбмар, който може да доближи 4,8 мм, живее в Гърция, само че с цел да има разрушителен резултат, би трябвало да бъдат изпълнени още няколко условия. Много значимо е здравето на самите дървета, защото дърво, което е отслабнало поради климатичните условия, от суша да вземем за пример, е по-уязвимо на офанзивите на насекомото. " Гората в Сеих Су не е поддържана систематично, изключително през последните години ", сподели Загас. По думите му това води до последствия за огромен брой дървета, които имат ниска жизненост.

Властите възнамеряват да залесят още веднъж засегнатите зони с многообразие от дървесни типове, с цел да се преборят с алчност бръмбар, който да вземем за пример не обича дъб.

" Ние би трябвало да проектираме гората на утрешния ден ", сподели професор Загас. " Ще я създадем разбъркан тип и това е различен метод за справяне с казуса ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР