Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна готовност

...
Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна готовност
Коментари Харесай

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна подготвеност поради разрастване на военни кораби от Турция в Егейско море, които вземат участие в плануваните за 10-11 август турски военни учения със стрелби в морската зона сред гръцките острови Родос и Кастелоризо . За това заяви гръцкият информативен портал Armyvoice.gr, представен от ТАСС.

Според портала, поради излизането на турски кораби в близката морска зона гръцките въоръжени сили оповестиха паника, анулираха отпуските и приканиха военните да се върнат в своите елементи. Мобилизацията става бързо, изключително в пограничните региони като областите Еврос (на сухопътната граница) и острова. Съобщава се, че в бойна подготвеност е приведена авиацията, тежките кораби и подводниците на Гърция, които са на основни позиции в Егейско море.

Официалното гръцко ведомство, съгласно своята нормална процедура, не опровергава, само че и не удостоверява такава информация.

Според гръцкия портал от турска страна явно има огромна готовност. Десетки кораби на турския флот, разгърнати в регионите сред Родос и Кастелоризо и техните интернационалните и териториални води.

Гръцкото отбранително издание Armyvoice.gr се пробвало да удостовери информация за това, че Турция е дала командване на своите кораби, участващи в интернационалните задачи, да се върнат към родните крайбрежия.

Според гръцкия ефирен канал Open TV на значими позиции в Егейско море в този момент са 17 турски кораба.

Турция разгласи, че на 10 август стартира обучение с потребление на бойни муниции в морската зона сред Родос и Кастелоризо в отговор на подписаното сред Гърция и Египет съглашение за отчасти разрастване на изключителната икономическа зона (ИЭЗ).

Според гръцкото отбранително издание, провокира безпокойствие обстоятелството, че турския проучвателен транспортен съд Oruc Reis и съпровождающите го кораби в неделя стопираха да предават сигнал за своето местоположение.

Това се интерпретира като опит да скрият вероятния маршрут на тези кораби, без значение че гръцките военноморски сили имат опция да наблюдават придвижването на турските кораби.

Гърция счита да отбрани своите суверенни права, споделя изданието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР