Гръцките туристически оператори в четвъртък заявиха, че очакват 70-процентен спад

...
Гръцките туристически оператори в четвъртък заявиха, че очакват 70-процентен спад
Коментари Харесай

Гръцките туроператори очакват спад от 70% при туристите

Гръцките туристически оператори в четвъртък обявиха, че чакат 70-процентен спад на идващите тази година, откакто държавното управление разгласи, че сезонът може да се рестартира в средата на юни.

“Пристиганията ще бъдат понижени с най-малко 70 % ”, сподели шефът на гръцките хотелиери Григорис Тасиос пред телевизия SKAI, като добави, че може да се чака “максимум ” от осем до девет милиона гости.

Ирини Толиу, началник на гръцката асоциация на уредници на конгреси, се съгласи с оценката.

„ Оставаме да работим от юли до септември, при изискване, че (вирусът) не се върне през септември “, сподели тя пред държавната телевизия ERT.

Според данни на Гръцката банка през 2019 година страната е имала над 34 милиона гости, което донесло доходи от над 18 милиарда евро.

Правителството в сряда съобщи, че туристическият интервал ще стартира на 15 юни с първото обновяване на интернационалните полети до летището в Атина.

Директните полети до гръцките острови ще стартират на 1 юли.

Ресторантите и питейните заведения би трябвало да бъдат отворени още веднъж в понеделник, откакто археологически обекти навън отвориха тази седмица. Музеите би трябвало да бъдат отворени още веднъж на 15 юни.

Тъй като Гърция претърпя по-малко от 170 смъртни случая от COVID-19 за два месеца от пандемията, министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи в сряда, че бързият отговор на Атина против вируса е „ паспорт на сигурността, надеждността и здравето “, с цел да притегли гости.

Министърът на туризма Хари Теохарис съобщи, че до края на май ще бъде разгласен лист с страни, възобновяващи полети до Гърция, с акцент върху възраждането на фронт за пътешестване „ от Балканите до Балтика “.

Българите и европейците от северните страни на континента, в това число германците, ще бъдат измежду първите гости, сподели министърът, в допълнение към израелците и кипърците.

Пристигащите пасажери няма да бъдат задължени да преминат проби за вируси или карантина, само че пробни проби ще се правят в туристически региони за епидемиологични цели, съобщи министърът на туризма в сряда.

Все още възстановяваща се от дългогодишната дългова рецесия, Гърция обезверено се нуждае от доходи от туризъм, които директно и индиректно съставляват над една пета от стопанската система.

Много туроператори са изразили песимизъм по отношение на повторното отваряне заради строгите правила за обществена отдалеченост. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР