Гръцките сеизмолози за момента нямат достатъчно данни, за да определят

...
Гръцките сеизмолози за момента нямат достатъчно данни, за да определят
Коментари Харесай

Серия от земетресения разтърсиха Атина

Гръцките сеизмолози за момента нямат задоволително данни, с цел да дефинират дали земетресението с магнитуд 5,1, което раздруса Атина в 14.13 часа локално и българско време, е главното. Земният трус извънредно мощно де почувства в столичната област Атика и в доста население места в Централна Гърция.
Професорът от Сеизмичния институт в Солун Манолис Скордилис „ епицентърът на актуалното земетресение са намира на разстояние 6-7 километра от епицентъра на земетресението през 1999 година, “, което докара до гибелта на 143 души. „ В момента продължава постсеизмична интензивност със земетресение, чийто магнитуд не надвишава 4. За момента ние не можем да дадем оценка, дали това е било основното земетресение, не разполагаме с задоволително данни “, съобщи Скордилис пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, съобщи БГНЕС.
Ефтимис Лекас, професор по приложна геология и битка с естествените произшествия, декан на катедрата по геология и екология на Атинския университет, също съобщи, че учените не могат да дефинират мястото на разлома, което е провокирало труса и дали това е същият разлом, който е предизвикал нещастието от 1999 година Според него сеизмолозите деликатно следят обстановката, с цел да се убедят, че трусът с магнитуд 5,1 е бил главният.
Серия от трусове бяха регистрирани през днешния ден в Атина и региона. По данни на Геодинамичния институт най-силното от тях е било с магнитуд 5,1 и на дълбочина 12,9 км. Неговият епицентър е бил на 23 км северозападно от Атина в региона на обитаемото място Магула. След него последваха 7 нови подземни труса, най-силните от тях бяха с магнитуд 3,8 и 4,4.
Заради проблеми с електроснабдяването в редица региони стотици хора останаха заседнали в асансьори, откъдето сега ги вадят пожарникарите. Пострадала е една жена. Съобщава се, че кръстът на църквата Света Ирина е паднал на земята. По тротоарите на Атина има обломки от по-стари и неподдържани здания.
Гърция е страната с най-силна сеизмична интензивност в Европа. На нейна територия се записват над половината от земетресенията, регистрирани на Стария континент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР