Гръцки и американски военни самолети наскоро приветстваха влизането на Северна

...
Гръцки и американски военни самолети наскоро приветстваха влизането на Северна
Коментари Харесай

Въздушното пространство на Северна Македония - победа за Гърция над България и Турция

„ Гръцки и американски военни самолети неотдавна приветстваха влизането на Северна Македония в НАТО, като прелетяха през въздушното пространство на балканската страна “. Това написа електронното издание на вестник Kathimerini в публицистичен коментар, представен от организация " Фокус ".
В рамките на Регионът за полетна информация на Скопие (FIR) минаха четири изтребителя F-16 от гръцките военновъздушни сили (ВВС), съпроводени от двойка американски бомбардировачи B-1B, провеждащи далечна стратегическа задача над европейските страни и Черноморския район в подтекста на подобряването на оперативната съгласуемост на съюза и подчертаването на съдействието сред страните от НАТО.
Новината е следващо удостоверение за ролята на Гърция на Балканите. Настоящото държавно управление остави на назад във времето вътрешните разделения към Преспанския контракт за името на Северна Македония и доста вярно употребява всяка опция да подчертае, че Гърция се придържа напълно към съглашението. Това се преглежда като симптом на ценене на институционалната последователност на гръцката страна, само че също по този начин е обусловено от потребността да се преследват геополитическите ползи на страната.
Междувременно договорката за името към момента среща съпротива в Северна Македония. Докато страната се насочва към парламентарни избори (първоначално вота беше плануван за 12 април, само че трябваше да бъде отсрочен на фона на ограниченията против коронавируса), демокрацията остава нежна и настроението там е надълбоко поляризирано. 
В този смисъл това, че гръцките изтребители управляват въздушното пространство на Северна Македония е жест със специфичен символизъм, само че и практическа значимост, тъй като цели да парира упоритостите на други районни играчи да разширят въздействието си в северната съседка на Гърция. 
Тук би трябвало да се означи, че и Турция, и България желаеха да поемат задачата да дават отговор за въздушното пространство на Северна Македония. Турция даже свързваше опцията за евентуалното наблюдаване на македонското небе със основаването на военна база в страната. 
В същото време гръцките Военновъздушни сили управляват въздушното пространство на още две балкански страни – Черна гора и Албания. По този метод Атина е в позиция да проектира своята военна мощност оттатък националните си граници, несъмнено, постоянно в подтекста на групово взетите решения и със единодушието на участващите в схемата страни - а не посредством оказване на напън или поощряване на случайни искания.
Членството на Северна Македония в НАТО ще улесни двустранното съдействие в региона на защитата сред Скопие и Атина. Гърция е естественият сътрудник на балканската страна освен във връзка с сигурността, само че и на икономическото развиване и търговията.
В същото време това ще разреши на Гърция да играе роля в преобразуването и слагането на стратегически цели от страна на най-новия член на НАТО - развой, който ще има явни последици за геостратегическия пейзаж на района, написа още гръцкото издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР