Гръцката страна издига мощна бариера в региона на Марица на

...
Гръцката страна издига мощна бариера в региона на Марица на
Коментари Харесай

Гърция разширява оградата по границата си с Турция

Гръцката страна издига мощна преграда в района на Марица на сухопътната граница с Турция, с цел да укрепи външните граници на Европейския съюз. Това съобщи на брифинг в понеделник формалният представител на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас, представен от държавната организация АНА-МПА. 
„ В момента на границата се издига нова ограда с дължина 26 км и се модернизират по-стари сектори от 10 км. Очевидно е, че основаването на нова ограда способства за отбраната на суверенните права на страната и изпраща явен сигнал на всички, че Гърция пази външните граници на Европа “, съобщи Пецас.
Говорител на кабинета загатна за пътуването на премиера Кириакос Мицотакис до Марица през почивните дни. „ През последните дни министър-председателят, изразявайки необикновен интерес за ефикасна отбрана на нашите граници и поддръжка за нашите поданици, живеещи в отдалечени региони, посети Марица. Той се срещна с представители на локалното държавно управление и бе осведомен на място за построяването на оградата, която ще бъде приключена през април 2021 “, разясни Пецас, написа още организация " Фокус ".
 Гърция усилва периода на наложителната военна работа Гърция усилва периода на наложителната военна работа
Гръцкият министър на защитата съобщи, че държавното управление има желание да усили периода на наложителната военна работа на една година,...
По думите на Пецас, „ в допълнение към главния си предпазен и възпиращ темперамент, тази бариера предлага и доста преимущества, защото ще действа като съвременен план за отбрана от наводнения, защото от една страна е построена в сходство със специфичната геоморфология на Марица, а от друга – потребностите на локалното селскостопанско произвеждане “.
Говорителят на гръцкото държавно управление сподели още, че 400 нови непрекъснати граничари неотложно ще стартират дежурство по Марица, с цел да могат най-ефективно да охраняват границите на Гърция, други 800 ще бъдат ситуирани на островите в източната част на Егейско море, а други 480 - в останалата част на страната. „ През годината общо 1680 граничари ще бъдат ситуирани във всички региони, където се изисква засилено полицейско наличие “, разяснява Пецас. 
Припомняме, че при започване на март гръцкото държавно управление разгласи, че е решило да удължи съществуващата ограда в региона на Еврос с към 40 км, която сега се простира на 12,5 км от сухопътната граница преди и след контролно-пропускателния пункт Кастанис. Металната ограда с бодлива тел послужи като сериозен възпиращ фактор за хиляди незаконни мигранти, които се пробваха да минат турско-гръцката граница през февруари-март на фона на известия, публикувани тогава от Турция, че границата ѝ с Европа е отворена. Турски военни и служители на реда помогнаха на мигрантите да създадат дупки в оградата и те трябваше да бъдат ремонтирани всекидневно от гръцките сили за сигурност.
Граничните чиновници обявиха, че новата ограда ще се състои от 5 метра високи твърди стоманени решетки, като в това време се работи и за поддръжката, модернизацията и построяването на паралелни пътища, посредством които да се поддържа оборудването. Прави се и ремонт на изкуствените загради по поречието на Марица. В същото време съществуващата ограда е подсилена от гръцка страна посредством прибавяне на солидни стоманени решетки с обща височина 4,3 метра. Оградите са оборудвани с охранителни камери и сирени. Граничарите патрулират по бариерите с бронирани коли и джипове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР