Гръцката префектура Ксанти, в която живеят много помаци, е съвсем

...
Гръцката префектура Ксанти, в която живеят много помаци, е съвсем
Коментари Харесай

На 30 км от България: помаците и коронавируса в Северна Гърция

Гръцката префектура Ксанти, в която живеят доста помаци, е напълно покрай българската граница. От сряда няколко села в района са под цялостна карантина. В Гърция има над 820 случая на болест с ковид и над 20 жертви, написа " Дойче веле ".

От сряда вечер (25 март) в няколко обитаеми места в гръцката префектура Ксанти, която е с преобладаващо мюсюлманско население, важи цялостна карантина. Гръцките управляващи постановиха тази мярка, откакто девет души в района дадоха позитивни проби за ковид в границите на шест дни. Това заяви заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас. " Цялото население краткотрайно би трябвало да остане по домовете си. Не се позволяват никакви изключения ", сподели зам.-министърът.

По всичко проличава, че центърът на разпространяването е дребният помашки град Шахин, който има към 2500 поданици. " Хората в Шахин ще бъдат снабдявани с храна и медикаменти ", оповести Никос Хардалиас. Днес полицията блокира един мост, който води към градчето, с цел да подсигури карантината. Кадрите бяха показани по гръцки телевизионни канали.

В Шахин един 72-годишен мъж към този момент умря от вируса, разгласи по малкия екран кметът на административния център Мики, Ридван Дели Хусеин. " По-добре е да вземем ограничения в този момент, в сравнение с да плачем след това ", сподели кметът.

Помаците - кои са те?

Агенция " Франс Прес " прецизира, че помаците са мюсюлмани от славянски генезис, които живеят основно в прилежаща България. В Гърция те са част от мюсюлманската общественост, наброяваща към 110 хиляди души. Тази общественост живее основно наоколо до границата с Турция. Много нейни представители си изкарват прехраната като гурбетчии в други европейски страни.

Един гръцки ефирен канал оповестява, че стотици помаци са се завърнали в Гърция от Италия, Франция, Нидерландия, Белгия, Германия. Там работели в корабостроителници или в строителния отрасъл.

" Донесли са вируса от чужбина "

" Смятам, че към 1000 служащи са се завърнали от Централна Европа. От Германия, Франция, Нидерландия. Мнозина обитаваха и в Турция - с цел да учат или да работят ", споделя кметът на Ксанти Манолис Цепелис. Той счита, че мнозина от тях са донесли вируса, без да знаят. " Имайте поради, че това са доста тясно свързани общности с огромни фамилии ", прецизира кметът.

Към днешния ден (статията е оповестена на 26 март - бел.ред.) в 11-милионна Гърция са регистрирани 821 инфектирани с ковид и 22 смъртни случая.

Две планински села в северната префектура Козани също са сложени под карантина поради няколко доказани случая на ковид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР