Гръцката писателка Каролина Мерминга пристига в София, за да представи

...
Гръцката писателка Каролина Мерминга пристига в София, за да представи
Коментари Харесай

Каролина Мерминга пристига за премиерата на Гръцкият лекар

Гръцката писателка Каролина Мерминга идва в София, с цел да показа персонално българското издание на историческия си разказ „ Гръцкият доктор “ (изд. „ Изида “). Премиерата е на 8 ноември от 18.30 ч. в клуб „ Книгата “ (на пресечската на ул. Раковска и бул. В. Левски). В събитието ще взе участие преводачката Здравка Михайлова, която също идва особено за него от Атина дружно с Каролина Мерминга. Ще има и специфична гръцка музикална стратегия, за която се е погрижило Българо-гръцкото сдружение „ Аристотел “, което е съорганизатор наред с издателите.
Каролина Мерминга е родена в Атина през 1957 година Следва право и работи като юрист и публицист. Публикува два сборника с разкази – „ Влюбени “ (2005) и „ Днес няма да умра “ (2010), и романа „ Семейство “. Последният й разказ „ Гръцкият доктор “ (2016) е номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз. Българското издание е част от поредност, съфинансирана по стратегия „ Творческа Европа “.
„ Гръцкият доктор “ е исторически разказ, основан на живота на действителна персона – дядото на авторката. Тази персонална история се разпростира на фона на извънредно значими политически събития в Гърция и обгръща един нескончаем интервал от към седемдесет години – от 1874 до зимата на 1941 година
С доста внимание към детайлите и употребявайки богат набор от източници, Мерминга обрисува правдиво и задълбочено особеностите на епохата, възхода на буржоазията при започване на ХХ век, напъните Гърция да се трансформира в пълноценна европейска страна, тежките военни години. В текста срещаме голям брой известни персони, които са играели значима роля в публичния живот на гръцката страна по това време: писателката Пинелопи Делта (1874–1941), Петрос Протопападакис (1854–1922, министър-председател на Гърция в интервала май–август 1922 г.), Елевтериос Венизелос (1864–1936, девет пъти министър-председател на Гърция), крал Константинос I (1868–1923, крал на Гърция в интервала 5 март 1913–30 май 1917 година, 6 декември 1920–14 септември 1922 г.), крал Александрос I (1893–1920, крал на Гърция в интервала 30 май 1917–12 октомври 1920 г.). Запознаваме се и с не толкоз известни представители на буржоазната класа, какъвто е и идеалистичният стихотворец Сарандарис (1908–1941).
Но в центъра на събитията се откроява обликът на лекаря Константинос М. Романът наблюдава житейския му път от дребното селце Камбос в Месения до Атина, избора му да следва медицина, устрема му да натрупва от ден на ден познания, да се бори с неправдата и да оказва помощ на хората. Той е пряк участник в съвсем всички значими събития през годините, в които се построява една нова Гърция, също така непрестанно проучва, разяснява, прави оценка протичащото се, като по този метод въвлича читателя в един самобитен умствен разговор и му разкрива богатата палитра от усеща, толкоз присъща за гръцката психика – от една страна, бездънен национализъм, сантиментална визия за предишното и гръцките герои, само че от друга, разочарованието от корупцията на властимащите и желанието Гърция да реализира повече, да обогати духовния, културния и публичния си живот. През 1911 година Константинос М. става народен представител в гръцкия парламент, като не престава да влага всичките си старания в развиването на гръцката просвета и да се утвърждава като една в действителност всепризната и уважавана персона.
Макар че романът подчертава върху историческите обстоятелства, даже стигайки до самобитна документалност, въпреки всичко персоналната вероятност участва във всеки един миг и служи като свързващо звено сред другите събития и персонажи. Всъщност Каролина Мерминга разкрива човешката страна на историята, от време на време надълбоко заровена под фактологичната й конкретика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР