Гръцката министърка на културата Мирсини Зорба предложила размяна на скулптури

...
Гръцката министърка на културата Мирсини Зорба предложила размяна на скулптури
Коментари Харесай

Гръцки министър: Да вземем паметника на Александър Македонски за скулптурата Дромеас

Гръцката министърка на културата Мирсини Зорба предложила замяна на статуи със Северна Македония, тъй че Гърция да вземе паметника на Александър Македонски, прочут като Воин на кон, а в подмяна предлага известната статуя Дромеас, която се намира пред хотел Хилтън в Атина, оповестиха гръцки и македонски медии.

Министърката предлага Дромеас да бъде сложена на централния площад в Скопие, на мястото на Воин на кон, в сходство с Преспанския контракт, предава Българска телеграфна агенция.

Информацията бе доказана от създателя на скулптурата Дромеас Костас Вароцос, който в петък се срещал с министърката и концепцията му била показана.

" В диалога госпожа Зорба загатна концепцията Дромеас да бъде пренесена в Скопие. Отговорих й изрично, че Дромеас не може да замине от Атина заради доста аргументи. Освен че принадлежи на община Атина, аз имам авторските права. И не е единствено тази причина. Министърката отхвърли да ми е правила предлагането ", сподели Костас Вароцос, представен от организация МИА.

Информацията е една от основните тематики на медиите в Гърция, а Мирсини Зорба изрично отхвърли да е имало диалог за замяна на монументи.

" В рамките на обща полемика с изтъкнати гръцки художници, измежду които и господин Вароцос, разговаряхме и коментирахме доста неща, само че не и такова предложение. Аз имам други цели, а опцията за замяна на монументи или промени на табели са от компетенциите на други министерства. Съжалявам за врявата и моралната суматоха, която някои побързаха да показват ", сподели министър Зорба за АНА-МПА.

Скулптурата Дромеас, направена в огромната си част от стъкло, е творба на Костас Вароцос от 1988 година и се намира пред хотел Хилтън в центъра на Атина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР