Гръцката администрация в Кипър се опитва да потисне правата на

...
Гръцката администрация в Кипър се опитва да потисне правата на
Коментари Харесай

Източното Средиземноморие - арена на игрите за напреднали

Гръцката администрация в Кипър се пробва да потисне правата на Турция в Средиземноморието с поддръжката на западния колониален нрав. Днес същият нрав, който виждаше облаги, вместо хора в африканските страни, които са богати във връзка с минерали, преследва противозаконни облаги в Източното Средиземноморие. Те също знаят, че не е допустимо да се поемат контрола над запасите на природен газ в Източното Средиземноморие, като се подценява Турция и Турската република Северен Кипър (TRNC). Те желаят да ни слагат пред приключен факт.
Това написа в своя публикация турския публицист Яшар Сюнгю . Материалът е оповестен в проправителствения вестник Yeni Safak под заглавие „ Не е задоволително да си прав, би трябвало и да си всесилен “ и е представен от организация " Фокус ".
Според Ферхат Еркюмен, докторант по интернационалното морско право в университета в Глазгоу, гръцката администрация в Кипър желае да развие до момента лимитираните си връзки със страните от района, като Израел и Египет, с цел да подписа контракт в качеството си на едноличен притежател на острова и да придобие политическа власт против ТРСК и Турция в допълнение към икономическите си облаги посредством даване на едностранни привилегии на интернационалните компании като „ Тотал “, „ Ени “ и „ Ексон “ върху енергийните ресурси, открити в югоизточната част на Кипър, тяхното разпределение, изследване и култивиране.
Предоставяйки следната информация за интернационалното морско право, нашият специалист също по този начин акцентира източника на казуса. Днес годните морски зони се разпознават посредством класифицирането им: започвайки от брега като вътрешни води, териториални води, прилежаща зона, континентален шелф и изключителна икономическа зона (ИИЗ) и най-после намерено море.
Познаването на континенталния шелф и ИИЗ е належащо, с цел да се разбере местоположението на енергийните запаси. Правата върху морското дъно и естествените източници намиращи се подземен - нефт и газ - се дават на страни, които имат континентален шелф. Тези права не би трябвало да бъдат декларирани.
Въпреки това ИИЗ се смята за морска зона, която дава право на действия като лов на риба, генериране на сила от талази и вятър върху водния обект, и това са права, които би трябвало да бъдат декларирани.
Международното право предлага тези зони да бъдат разграничени най-вече посредством консенсус сред крайбрежните страни. В случаите, в които това не е допустимо, интернационалните арбитражни трибунали и съдилища са идната инстанция. В случай, че това също не даде решение, интернационалните съдилища основават краткотрайни решения сред съответните страни, свързани с изгодата от тези естествени запаси.
Тези правила са ясно посочени в Конвенцията на Организацията на обединените народи от 1982 година за морското право. В последна сметка всяка самодейност, като едностранното потребление на естествени запаси, която необратимо ще промени правата на обвързваните страни в неразделени морски зони, се смята за противозаконна.
Източникът на казуса тук е, че не е осъществявано изцяло разделяне на континенталния шелф сред страните, ориентирано към преработката на природен газ и петролни източници в Източното Средиземноморие.

Причината за това е най-вече кипърският проблем и продължаващият спор сред страните с крайбрежия по Средиземно море, ориентирани към делене на политическите и морските зони.
Въпреки това гръцката администрация в Кипър подписа съглашения за разграничение на морските зони с Египет и Израел като единствена власт на острова; договорът, който тази администрация искаше да направи с Ливан, беше предотвратен вследствие на напъните на Турция.
Въпреки това неотдавнашното разкриване на съществени ресурси от природен газ в областите, които Израел назовава „ Левиатан “, гърците назовават „ Афродита “, и Египет – „ Зор “, близо една до друга сближи тези страни. Освен това с напъните на Гърция да се причисли към тази група, започнаха разисквания за превозването на газ, който може да транспортира отсам до Европа. Въпреки това нито Турция, нито ТРСК са включени в това уравнения. Техните (на Гърция, Кипър, израел и Египет) старания са ориентирани към реализиране на физически приключен факт в Източното Средиземноморие.
И въпреки всичко Турция играе картите си против тези играчи, без да се отдръпва обратно - тя споделя: " Аз също съм на земята ". Но интернационалната игра в Източното Средиземноморие е задоволително сериозна, с цел да бъдат забравени вътрешните стопански, политически и обществени проблеми.
Историята на човечеството е удостоверение за това по какъв начин законът е нарушаван от мощните, когато ползите станат незаменими. Следователно по-голямата част от времето не е задоволително да си прав. Необходимо е да бъдеш всесилен и в чужбина, и на локално равнище, приключва създателят на разбора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР