Гръцка медия съобщи за тайни преговори между гръцкия премиер Алексис

...
Гръцка медия съобщи за тайни преговори между гръцкия премиер Алексис
Коментари Харесай

Ципрас и Ердоган в тайни преговори за обединяването на Кипър

Гръцка медия заяви за секрети договаряния сред гръцкия министър председател Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган за обединяването на Кипър и енергийни планове, оповестява БНР.

Правителството в Атина нито удостоверява, нито отхвърля медийната обява в гръцкия вестник " Естия ", който разгласява материал за тайните полемики на Ципрас и Ердоган за решение на казуса за обединяването на Кипър.

Според " Естия " гръцкият министър председател е предложил следната скица на Ердоган. Турция изтегля войските си от окупираната част на острова и действително приема предлагането на Никозия за основаване на Кипърска федерация. След изтеглянето на турската войска в окупираната в този момент част се настаняват войски на НАТО.

Какво ще получи Турция в подмяна? Отговорът е - достъп до изследване за петрол и газ във водите на Източното Средиземноморие. Припокриват се претенциите на Никозия и Анкара върху юрисдикцията на тази част на Средиземно море, за която се допуска, че има богати ресурси. Според изявление на Ердоган, откритите залежи би трябвало да се експлоатират по равно от двете елементи на острова.

Ердоган също е срещу тристранните срещи на високо равнище сред Гърция, Кипър и Израел по енергийни планове без присъединяване на Турция.

В своя материал вестник " Естия " показва, че точно достъпът до находищата на петрол и газ може да принуди Ердоган да одобри кипърските оферти за обединяване на острова.

Възможно е тайните договаряния сред Ципрас и Ердоган да са с поддръжката на Европейския съюз и Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР