Гратисният период, който получиха автомобилните концерни от Европа и Япония

Гратисният период, който получиха автомобилните концерни от Европа и Япония ...

Избързаха ли с успокоението Европа и Япония по отношение на автомобилните мита?.


Гратисният период, който получиха автомобилните концерни от Европа и Япония по отношение на подготвяните американски мита, може да се окаже по-кратък от очакваното, пише Bloomberg.

Президентът на САЩ планира да даде отсрочка за налозите върху вноса на автомобили от 180 дни, в които ще стане ясно дали американската администрация ще успее да се споразумее с Европейския съюз (ЕС) и Япония за условията по вноса на превозните средства. Още по тематаЗаплахата на Тръмп срещу европейското автомобилостроене може би е "троянски кон"Кристин Лагард: Забавяне в икономиката ще има, но без да се стига до рецесия

Проблемът е, че планът на Тръмп засяга националната сигурност на САЩ.

Световната търговска организация (СТО) постанови, че забранява всяка доброволно блокиране на вноса. ЕС, и особено страни като Франция, споделят, че ще се противопоставят на всяка сделка със САЩ, която противоречи на регулациите на СТО.

Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира отлагането на митата върху автомобилите, докато Тръмп не оповести това публично.

Оптимистите могат да се надяват, че европейските страни, които са най-склонни да избегнат митата, като Германия например, могат да убедят блока да си затвори очите за потенциални нарушение на правилата на СТО относно ограниченията при износа.ЕС беше готов да приеме подобна сделка през 2018 г., когато Тръмп заплаши Европа с наказателни мита върху стоманата и алуминия.

При последния случай на избягване на мита ЕС сигнализира, че е готов да толерира квотите. Това значи, че не може законно да оспори или отвърне на потенциални мита, докато те не покрият определен обем от износа.

На практика това, което Тръмп изискваше, и това, което ЕС можеше да толерира, се оказа невъзможно да се приеме. Американските мита върху стоманата и алуминия бяха наложени в крайна сметка, а блокът отвърна на удара с мита, касаещи дълъг списък от американски стоки, вариращи от мотоциклети до бърбън.

Разликата между миналогодишната битка и тази от 2019 г. е, че ЕС и САЩ официално преговарят за търговско споразумение за намаляване на митата за промишлените стоки, като и двете страни посочиха, че няма да налагат допълнителни мита, докато траят преговорите.

Но продължаващите разговори с Пекин не попречиха на Тръмп да нанесе своя пореден удар срещу Китай. Това означава, че няма гаранция, че президентът на САЩ ще се отнесе по по-различен начин с европейците.

„Търговията между САЩ и Китай е около 3% от световната търговия. Търговията с автомобили в глобален мащаб е около 8% от същата световната“, посочва Робърт Купман, икономист от СТО, като добавя: „Така че може да се допусне, че въздействието на автомобилните мита ще бъде по-голямо“.

Източник: investor.bg