Грантовете от 3000 лв. до 10000 лв. няма да имат

...
Грантовете от 3000 лв. до 10000 лв. няма да имат
Коментари Харесай

Консултантите по европроекти разкритикуваха грантовете за малките фирми

Грантовете от 3000 лева до 10000 лева няма да имат действителен резултат върху бизнеса, считат от БАКЕП

© Юлия Лазарова Българската асоциация на консултантите по европрограми (БАКЕП) разгласи, че схемата за безплатна помощ за дребните компании по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " няма да сработи и по-скоро ще докара до опция за злоупотреби от недобросъвестни претенденти. В същото време администрацията ще се задъха от големия брой на планове, които би трябвало да преглежда и утвърждава.

Най-общо оповестеният преди дни механизъм планува безплатна помощ от над 170 млн. лева за микро- и дребните компании за справяне с следствията от рецесията, подбудена от COVID-19. Парите са обезпечени от бюджета на оперативната стратегия, като минималният размер на декларираната помощ от дадена компания може да бъде 3000 лв., а оптималният - 10 000 лв..

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според БАКЕП средствата ще стигнат приблизително за към 25 000 компании, които администрацията ще би трябвало да прегледа, утвърди, подпише контракти и заплати до края на юни. " Това значи да се утвърждават по над 1100 плана дневно при претенденти, които не познават документите и ще се постановат спомагателни претенции за информации и уточнения ", пишат от БАКЕП.

Това допуска потенциал на оценителна комисия от най-малко 550 души, а в този момент единствено 40 имат експертната подготовка и длъжностна характерност за оценка на планове, предизвестяват специалистите.

Засечка

Според асоциацията проблем може да има още при самото кандидатстване. Причината - планувано е дребният притежател на бизнес да кандидатства през неразбираема за него платформа - Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз (ИСУН), с формуляри и условия, които са непостижими като наличие.

Наред с това от дребния бизнес - монтьори, фризьори, притежатели на дюкяни, кафенета и други, ще се изисква да се подпише под заявления за статута му по Закона за дребните и междинни предприятия и по характерното законодателство за еврофондовете, а при неточности ще би трябвало да се връща 100% от помощта с лихви при обявление на погрешни условия.

Проблем, съгласно консултантите, може да се окаже и това, че грантовете от 3000 лева до 10000 лева ще се харчат по преценка на компаниите без конкретизирани възможни видове разноски. В същото време размерът на грантовете не може да има действителен резултат за поддръжка на никой индустриален бизнес, акцентират от БАКЕП.

Решение

От асоциацията оферират редица промени в схемата, като главното от тях е тя да бъде разграничена на две. Първата - да бъде за дребни и междинни предприятия, регистрирани по Данък добавена стойност, които да получат по-големи грантове за действителна поддръжка.

По втората линия пък да могат да аплайват дребни компании, които не са регистрирани по Данък добавена стойност. Грантовете за тях да бъдат до 3000 лева, като за тяхното приемане да се планува извънредно опростено кандидатстване и утвърждение, а администрирането на документите да става " на едно гише ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР