Границата между Турция и Сирия не е отворена за преминаване

...
Границата между Турция и Сирия не е отворена за преминаване
Коментари Харесай

Турция не е отворила границата със Сирия за бежанци

Границата сред Турция и Сирия не е отворена за прекосяване на стотиците хиляди разселени и избягали от спора в северозападната провинция Идлиб. Това оповестява Турският червен полумесец часове откакто представители на Анкара обявиха, че Анкара не е трансформирала миграционната си политика към Европа.

Снощи, след ново сирийско въздушно нахлуване с убити турски бойци и увеличение на продължаващо увеличение на мигрантския напън върху границата, турските управляващи обявиха, че границите - южната със Сирия и северозападните с България и Гърция - ще бъдат отворени за прекосяване на сирийците, които желаят да стигнат към Европа, в продължение на 72 часа, считано от нощта на четвъртък против петък.

За насочването на мигранти към северозападните граници свидетелстваха репортажи на турски малките екрани, само че не последваха данни за влезнали в България, " Ройтерс " обаче популяризира фотоси на достигнали до гръцките острови (пуснати от турската брегова охрана). Същата организация пусна фрагменти и от границата със Сирия, на които се виждат няколко минали през нея (единият - с карта на сраженията в Идлиб).

Без смяна на юг

Червеният полумесец сподели, че отваряне на границата сред сирийската провинция Идлиб и турската Хатай не е следено (това удостовери и източник на " Дневник " в Истанбул, осведомен със ситуацията). Президентът на организацията и вицепрезидент на комитетите на аления кръст и полумесец Керем Кънък обаче удостовери, че е по-интензивно напредването на мигранти навътре в Турция към Европа.

Това значи, че близо 950 хиляди души, разселени от декември насам, към момента са в региони наоколо до Турция, само че от сирийската страна на границата. Общият брой на избягалите на север в Идлиб, откогато сирийските управляващи възобновиха атака за отвоюване на провинцията от бунтовниците, е близо 1.5 млн. души. Организация на обединените нации и правозащитни организации предизвестяват от месеци, че рецесията в регионите край северозападната граница сред Сирия и Турция рискуват да станат най-голямата филантропична злополука през 21 в.

" Призоваваме интернационалната общественост да пази търсещите леговище на границите им и да постави вероятните старания и да работи, с цел да спре тези, които съзнателно вземат на прицел, предизвикват разселването и убиват цивилни в северозападна Сирия, което оценяваме като съществена причина за сегашната обстановка, " споделя Кънък в изказване.

 На гръцката граница.
© Reuters

На гръцката граница.

" Катимерини " цитира представителя на турското външно министерство Хами Аксой с думите, че страната му, " която подслонява най-големия брой бежанци в света ", не е трансформирала политиката си към тях и към търсещите леговище за момента. Аксой обаче признава, че " някои търсещи леговище и имигранти в страната ни, обезпокоени от развитията, са почнали да се придвижват към западните ни граници... Ако обстановката се утежни, рискът ще става все по-голям. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР