Границата между доброто и злото е опасно размита с появата

...
Границата между доброто и злото е опасно размита с появата
Коментари Харесай

Как в САЩ се създаде смъртоносна зависимост към болкоуспокояващи

Границата сред положителното и злото е рисково размита с появяването на на американския пазар на болкоуспокояващото лекарство " OxyContin " през 1996 година Негов производител бе фармацевтичната компания „ Purdue”. Според техните платени специалисти лекарството било безвредно и предложило 12 часа тотално облекчение от болежка. Благодарение на нападателна рекламна акция в идващите няколко години „ OxyContin” се трансформира в едно то най-продаваните медикаменти в Съединени американски щати. Компанията натрупа приходи от 31 милиарда $, се показва в репортаж на bTV.
Това, което компанията комфортно пропусна да спомене е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо в действителност се крие рисковият опиат „ Oxycodone”. Той е съвсем два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване.
Но „ OxyContin” беше единствено началото, той просто отвори вратата и в последните 20 година цяла поредност рискови аналгетици наводниха американския пазар, трансфораха хиляди хора в човешки отломки, опиха стотици хиляди, и доведоха страната до невиждана опиоидна рецесия.
В момента обстановката е пагубна. След като пациентът към този момент е привързан, той е подготвен на всичко , с цел да си набави лекарството, защото абстиненцията е ужасяваща.
Когато не може да се снабди с лекарска рецепта, човек се втурва да търси заместители на черния пазар. В множеството случаи това е хероинът, който има същото влияние, само че е надалеч по-евтин и леснодостъпен на улицата.
В момента 80% от пристрастените към хероин настояват, че кошмарът им е почнал с използването на болкоуспокояващи по наставление.
Когато усетиха, че болката може да бъде монетизирана, огромните фармацевтични компании се хвърлиха да създават наркоактивни лекарства. Личните лекари бяха значима част от злокобното уравнение.
Фармацевтичните концерни ги обсипаха с финансови бонуси и скъпи екскурзии и те започнаха да предписват наркотични субстанции за всевъзможен тип болежка, само че най-опасното от тях се назовава „ Fentanyl”. Той е най-чудовищният всеобщ палач в историята на Съединени американски щати, той е синтетичен медикамент и е съвсем 50 пъти по-силен от хероина. Десетки хиляди хора в Съединени американски щати биват убити всяка година то свръхдози фентанил. Буквално няколко песъчинки фентанилен прахуляк са задоволителни, с цел да ви убият.
В самото начало този опиоид беше основан с една единствена цел – да облекчи страданието на хора, които са в жестока мъка на прага на гибелта, само че в последните години персоналните лекари започнаха да го предписват за всичко – за следоперативни болки, спортни травми, болки в кръста, болки в коляното, хронични болки. Фентанилът се появи на аптечния пазар в най-различни и непредвидени форми – хапчета, инжекции, трансдермални лепенки и даже фентанилни близалки с усет на ягода.
Пристрастяването е съвсем мигновено и неконтролируемо. Фентанилът има гръмотевичен достъп опиоидните рецептори в нервните кафези на мозъка. Въздействието му върху секрецията на допамин и серотонин е солидно, само че това, което го прави изключително рисков, е фактът, че потиска коренно дихателната активност. Вдишванията и издишванията понижават и стават все по-плитки, в множеството случаи гибелта настава в резултат на хипоксия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР