Граничните полицаи скоро ще бъдат закичени по подобие на катаджиите

...
Граничните полицаи скоро ще бъдат закичени по подобие на катаджиите
Коментари Харесай

МВР дисциплинира и граничари с боди камери

Граничните служители на реда скоро ще бъдат закичени по сходство на катаджиите с боди камери, записите от тях ще се употребяват да се следи какво вършат чиновниците и дали няма непозволени дейности. Министерството към този момент е пуснало поръчка за закупуване на 300 броя. Това разгласи пред публицисти в Шумен вътрешният министър Валентин Радев и разяснява, че чул от управлението на шуменската полиция, че въведението на устройствата при пътна полиция намалявало искащите за КАТ-Шумен.
 Министър Валентин Радев пред публицисти в Шумен  Кметове желаят видеонаблюдение от министъра  МВР-министърът се срещна с кметове на общини и села в Шуменско
“Да понижават! Ние пазиме жителите, освен чиновниците си. Камерите пазят всички по веригата. Това е една стъпка да ги дисциплинираме”, безапелационен бе министърът, който е взел на мушка неприятните практики. Радев сподели, че ще опита записите да имат мощ в съда, в това число и тези направени с камерите за защита на публичния ред.

Точно този проблем с неналичието на видеонаблюдение по селата, което може да пребори престъпността, му сложили кметове на обитаеми места в Шуменско на срещата по-рано във вторник. МВР-министърът заречен, че полицията може да сложи камери, само че единствено на основни места – входно-изходни артерии, където реши. Но за вътрешността на обитаемоте места би трябвало да се търсят средства от други източници. Държавата може да закупи програмен продукт, който да обработва информация и тя централизирано да отива в Министерство на вътрешните работи и по този начин да се реагира на сигналите, сподели Радев.

Добър образец са центрове в София, Бургас и Севлиево, а за Шуменско също ще се спомага. “По-важно е кой ще обслужва камерите”, настоя министърът и акцентира, че в случай че вдигнат броя на камерите, желае да чуе, че от четирима служители на реда ще бъдат понижени до двама. После се презастрахова, че “ако те пък оказват помощ за предварителната защита, в случай че би трябвало и щата ще увелчим”. Няма периоди по кое време ще бъде решен въпросът с видеонаблюдението. Радев обаче бе безапелационен, че в един миг “цялата страна ще се гледа, не измисляме колелото, само че коства пари и време”.

Министърът призна, че не е сигурен в резултата, който ще има намаляването броя на точките за младите водачи. “Не съм уверен, че това ще даде резултатът, който очакваме”, сподели той и даде образец, че двойният скок на санкциите за превишена скорост не е оправдал упованията. И до в този момент нямало забележими резултати, а специалисти го убеждавали, че би трябвало да се изчака половин-една година.

По нашумелия случай с “Летище София” Радев настоя да се огледа и в още една посока – кой различен дава отговор за сигурността на летището. “Не сме единствено Министерство на вътрешните работи. Иска ми се да попитам и Министерство на превоза какво ще отговарят”, сподели той.

Радев дискутира пред публицисти и тематиката с телефонните измами, против които са прави всичко допустимо за свеждането им до най-малко. Според министъра, нямало законодателни спънки да се откриват мошениците, които мамят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР