Граничните органи да имат достъп до електронния регистър на болничните

...
Граничните органи да имат достъп до електронния регистър на болничните
Коментари Харесай

Ще ни проверяват на границата дали сме в болнични

Граничните органи да имат достъп до електронния указател на болничните листове и да подават неотложно информация към Национален осигурителен институт, когато някой напуща България до момента в който е в болнични. Това е една от ограниченията за ограничение на злоупотребите с болнични, препоръчана в разбор на Националния застрахователен институт (НОИ) по казуса, оповестен в петък. В него се съдържат и други оферти като да вземем за пример да се понижи срокът, за който персоналният доктор и ТЕЛК могат да издават болнични. Както и да се вкара надзор на болничните от работодателите и болничният да бъде заверяван от доктор, с който те имат контракт. Или даже работодателят да изпраща чиновниците си за повторна експертиза в лечебно заведение, с което има контракт, когато се съмнява в достоверността на болничните. Това обаче ще става единствено със единодушието на чиновниците. Представители на здравните управляващи пък ще вършат неочаквани инспекции дали хората си съблюдават назначените болнични режими. Това ще може да става по сигнали на работодателя или жители.

Анализът на Национален осигурителен институт развенчава мита, че болничните се употребяват от обезпечените най-много като инструмент за “сливане на празничните дни “ . Такива внушения бяха направени както от премиера Бойко Борисов, по този начин и от бизнес организации, съгласно които " като пристигна петък, и " айде в Гърция на отмора ", и от орязването на болничните " губят единствено измамниците, които се пекат на плажа ".

От разбора на Национален осигурителен институт излиза наяве, че растежът в разноските за болнични се дължи на дълготрайните болнични, а не на късите болнични за по 3 дни до седмица. Сериозен принос за растежа в броя на болничните и разноските има застаряващата работна мощ, защото хората в предпенсионна възраст употребяват повече болнични. Анализът отхвърля съмненията, че държавните чиновници са огромен ползвател на болнични.

Най-честите диагнози в болничните

Най-често срещаните диагнози, по които са издадени болнични листове, са “Остър бронхит, неизяснен “, “Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел “, “Остра зараза на горните дихателните пътища, неуточнена “, “Заплашващ аборт “ и “Вирусна зараза, неуточнена “. По тези пет диагнози през 2018 година са издадени близо 29 на 100 от всички болнични листове, по които Национален осигурителен институт заплаща и по тях са изплатени компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване на над 45 на 100 от всички хора с изплатено обезщетение. Тези и останалите диагнози в топ 20 при издаваните болнични листове, демонстрира че те са най-често за вирусни и грипни инфекции с разнообразни форми на затруднения, проблеми с опорно-двигателния уред и затруднения при бременност . Близо 80 на 100 от издадените болнични листове са издадени от лечебни заведения в извънболничната помощ – персонални лекари и експерти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР