Граничните на Украйна държави-членки на Европейския съюз Полша, Унгария, Словакия

...
Граничните на Украйна държави-членки на Европейския съюз Полша, Унгария, Словакия
Коментари Харесай

Съседните на Украйна държави се готвят за хуманитарна криза

Граничните на Украйна държави-членки на Европейския съюз Полша, Унгария, Словакия и Румъния, както и прибалтийските Литва и Латвия, а също и Молдова се приготвят за предстоящата вълна от бежанци от Украйна, откакто Русия стартира пълномащабна инвазия в страната.

В Полша регионалните шефове на два от 16 административни региона (войводства) Любелски и Подкарпатие са почнали да приготвят така наречен приемни пунктове. Към момента в Полша има към 1.5 млн. души украинско малцинство. За в този момент страната публично се въздържа да съобщи съответна предстояща численост, само че съгласно спряганите цифри са за към 1 млн. души.

" Полша е сигурна страна за нашите жители и също по този начин ще бъде сигурна страна за нашите съседи, за нашите другари, за тези, които са в доста мъчно състояние сега ", съобщи министърът на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински. На конференция той съобщи още, че Полша би трябвало да покаже взаимност с украинците на всяко равнище. На политическо, държавно и човешко равнище, сподели той.

" Полша ще поддържа украинската страна, украинската нация, всеки един от нашите украински съседи. Ако има потребност от такава помощ, той ще може да разчита на помощта на полската страна и имам вяра, че и на солидарността на всеки поляк ", сподели още той.
Реклама Пунктове и заслон
Властите в Пошла оповестиха, че ще има девет приеми пункта. Те ще бъдат ситуирани в градовете Дорохуск, Долхобичуе, Зошин, Хребенне (Любелски регион) и в Корчова, Медика, Будомиеш, Кросченко (Подкарпатие). Допълнителна точка ще бъде построена в Пшемишл на жп гарата за идващите влакове.

Във всички точки ще има медицински пунктове, храна, опция за отмора и информация. Центрове за бежанци ще бъдат ситуирани още във всички административни области. През миналите седмици локалните управляващи също трябваше да показват лист на местоположения, които могат да служат като краткотраен заслон.
Останалите съседи
Европейският съюз също изготвя проекти за това по какъв начин да реагира на допустимо широкомащабно идване на украински бежанци, като това беше декларирано от европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон по време на визитата си в Полша във вторник.

" Почти несъмнено можем да предположим, че съветската експанзия ще прогони доста украинци от тяхната страна, тъй че дано имаме съчувствие и схващане към тях ", сподели и словашкият министър председател Едуард Хегер след изключително съвещание на Съвета за сигурност на страната, извършено в четвъртък сутринта. Премиерът добави, че всеки, който бяга от войната, заслужава помощ съгласно интернационалното право.
Реклама
Почти всички гранични пунктове с Украйна останаха работещи към четвъртък сутринта, макар че времето за изчакване се усилва. Словашкото министерство на защитата по-рано съобщи, че е готово да разположи 1500 бойци, с цел да подкрепи граничната полиция при оправянето с потока от бежанци. От вътрешното министерство също потвърдиха, че уголемяват опциите за настаняване за нуждаещите се.

Унгарското държавно управление съобщи, че е изключително заинтригувано от сигурността на унгарското малцинство от 130 000 души, живеещо в Закарпатска област на югозападна Украйна, което може да реши да избяга в Унгария, в случай че обстановката се утежни.

Президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че Молдова ще вкара изключително състояние и е подготвена да одобри десетки хиляди хора, идващи от прилежаща Украйна. Десетки коли към този момент стояха на опашки на границата сред Украйна и Молдова, оповестяват локални медии.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР