Граничен пункт между Египет и Газа. Палестинското ислямистко движение Хамас

...
Граничен пункт между Египет и Газа. Палестинското ислямистко движение Хамас
Коментари Харесай

"Хамас" подобрява връзките с Египет и изключва война с Израел

Граничен пункт сред Египет и Газа.

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас " не чака нов боен спор с Израел макар енергийната рецесия, която стартира предходната седмица в линията Газа, съобщи " Ройтерс ", като цитира втория по значимост представител на придвижването в Газа.

" В " Хамас " не започваме войни и не чакаме такива, това е политическата ни оценка... (Войната) не ни интересува, същото споделят и окупаторите (Израел) ", сподели пред кореспонденти Халил ал Хая.

Между " Хамас " и Израел е имало общо три войни, като последната беше през 2014 година

Миналата седмица Израел предизвести, че ще понижи доставките на електричество за Газа, откакто Палестинската автономност, от която " Хамас " завзе Газа през 2007 година, разгласи, че постанова таван на средствата, които ще отделя за електрическата енергия на линията. Очаква се, че решението ще редуцира с 45 минути времето от към 4 часа, в което двата милиона поданици на Газа имат достъп до електрическа енергия. Според Палестинската автономност " Хамас " не ѝ възвръща средствата, с които тя заплаща сметките за електричество.

Разговори с Египет

Палестински чиновник, поискал да резервира анонимност, в това време съобщи, че на посещаване в Кайро представители на " Хамас " са договорили с египетските управляващи покупки на гориво, с което единствената електроцентрала в Газа още веднъж ще може да проработи, предава организацията. Запасите от гориво, с които работеше централата, свършиха преди два месеца. Ако зареждането ѝ се възвърне, жителите на линията може да имат достъп до електричество до осем часа дневно.

Египет нe e коментирал публично изказванията, а Хая отхвърля да удостовери, че се е стигнало до съглашение. По думите му новоизбраният водач Яхия ал Синуар се е срещнал с египетски публични представители в Кайро и е разискал благоприятни условия за подсигуряване на границата със Синайския полуостров, където работят групировки, свързани с " Ислямска страна ".

Властите в Кайро упрекват " Хамас ", че оказват помощ на ислямистите и лимитират прекосяването през контролно-пропускателния пункт, свързващ Египет и Газа. " Да обезопасим границите е наш общ интерес. Желаем и сме решени, а и способни да предотвратим каквато и да било щета за Египет, идваща от Газа ", сподели Хая.

Преди време арабски медии оповестиха, че " Хамас " изследва благоприятни условия за непосредственост с Египет на фона на рецесията в Персийския залив, защото Катар е подложен на напън да се откаже от поддръжката си за придвижването. Появи се и информация за договаряния с Иран - ислямската република беше най-мощният спонсор на " Хамас ", до момента в който палестинците не взеха решение да се разгласят против режима на Башар Асад (подкрепян от Техеран) в Сирия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3096)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР