Грандиозно двудневно тържество беляза 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония.

...
Грандиозно двудневно тържество беляза 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония.
Коментари Харесай

Големи тържества без чужди църкви за 1000 г. Охридска архиепископия

Грандиозно двудневно празненство беляза 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония. Стотици се стекоха на тържествения молебен в охридския храм " Света София ". Отсъствието на представители на останалите православни църкви, в това число и на българската, не помрачи празника им.

Срещаме 63-годишния Михаил Трендафилов в храма. Дошъл да се помоли за всички християни, и за българите. Според него отсъствието на духовници от Българската православна черква няма да скапе братските усеща сред двата народа.

„ Работите са доста елементарни, в случай че няма политика. Аз сигурен съм, че всичките, които се гласяха срещу да не идват, всичкия тия желаеха да са тук и да имаме положителни връзки. Ама са притиснати. Защо политиката се меша в църковните работи?”, пита той.
В Македония не престават тържествата във връзка 1000 години Охридска архиепископия Светият синод на Българската православна черква не изпрати делегация
На формалното празненство нощес участваха министър председателят и президентът на Македония. Зоран Заев беше безапелационен, че Македонската православна черква е автокефална, въпреки и да не е приета за такава от църквата-майка.
Снимка: bTV
Празненствата продължиха и през днешния ден. Българската православна черква ще означи юбилея с архиерейска литургия на 10 юни в храм паметника " Св. Александър Невски ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР