Грандиозен успех беляза премиерата на спектакъла По-студено от тук на

...
Грандиозен успех беляза премиерата на спектакъла По-студено от тук на
Коментари Харесай

Ивана Папазова на 50: Аз съм си най-силното оръжие

Грандиозен триумф беляза премиерата на спектакъла " По-студено от тук " на Пловдивския трагичен спектакъл. Билетите за представлението бяха разпродадени дни преди началото. Историята споделя за майка, страдаща от неизлечима болест, която прекарва последните си земни дни в блян да сплоти фамилията си - брачен партньор и две полюсно разнообразни дъщери, съумя да разтопи сърцата на феновете.

В завладяващата роля на основната героиня Майра се въплъщава Ивана Папазова, нейният брачен партньор в пиесата е Кръстю Кръстев в ролята на Алек, а в облиците на дъщерите Джена и Хариет влизат актрисите Мария Сотирова и Радина Думанян. Второто зрелище е на 1 ноември, а билетите са изчерпани.

Тази дата съответствува с рождения ден на Папазова, която ще отпразнува своя 50-годишен празник на сцената. Не за първи път ще бъде на сцена по време на рождения си ден. За нея това е най-хубавият подарък. В навечерието на празника се срещнахме с актрисата, с цел да опише за себе си, за сцената и за " По-студено от тук ". И първото нещо, което разбрахме, беше, че когато си покрай нея, ти става топло. А от кое място идва тази нейна неизчерпаема сила?

Аз съм си най-силното оръжие. Аз си давам сила, споделя актрисата.

Говорейки за кино и спектакъл, Ивана поглежда обратно и пресмята: Да, преди време се правеха повече филми, само че в този момент системата е друга и на фона на тази система излизат нелоши неща. Актрисата желае да се върне оня подем, в който я има публиката, която заслужава да гледа същински спектакъл. Ние сме с две маски - маската, която да те разсмее и да те разплаче. Но зад тези две маски се крият очи, души, герои, които насочат послания.

И те не могат да бъдат разбрани от някои хора, които употребяват театъра за развлечение.

Папазова е сигурна, че когато си задаваш въпроси, на които мислиш, че няма отговор, театърът може да ти помогне. Има по-велики хора от нас, които пишат. Класиците, от които се учим. И въз основата на това, което си учил, стъпваш в тоя живот. Въпреки че няма по-голям създател от него.

Пристанът

Театърът е на всички места. Във всички театри, в които съм играла, има обич. А в Пловдив ме докара една друга обич и този град стана моето място през последните 17 години. Тук работя, създавам и построявам. Едни от най-големите си функции направих на пловдивска сцена, която стана моят път, моят живот.

Школата

Ивана Папазова и Стоян Сърданов имат школа по актьорско майсторство за деца в две групи - от 6- до 13-годишна възраст и от 14 до 18 години. Децата в школата се допитват до Ивана и за персонални препоръки, а освен за професионални. За трудностите в другарството, за трепетите от първата обич. При нас не идват единствено деца, които считат отсега нататък да се занимават професионално с спектакъл, а и такива, които желаят да натрупат обща просвета, самочувствие. Наблюдавам, че децата са безпощадни, когато подозират нещо. При тях всичко е " право, куме, в очи ". Питат: Ти за какво през днешния ден нямаш въодушевление, ти за какво си по този начин?

Все повече деца имат проблем с произнасянето на Р, Л, Ш, Щ. Навремето в учебно заведение имахме логопеди, в този момент родителите не обръщат задоволително внимание на това. А 85% от децата имат подобен говорен недостатък. Това ме тормози.

Забравих да вляза в роля

Играхме " Златна мина " преди към осем години по постановка на Мариус Куркински и бяхме някъде на гастрол. Попаднахме в една доста студена зала, единствено в помещението, където се обличахме, имаше печка. По време на представлението споделих на помощник-режисьорката, че ще заставам в стаята и щом пристигна времето ми да изляза, да чукне на вратата и да ме извика. " По едно време ме питат: Абе, ти за какво не излезе на сцената? ", споделя със смях Ивана. Актрисата почнала да се чуди по какъв начин да се оправи с неловката обстановка. Доближила се, чула по какъв начин един от актьорите споделя " Нали по този начин?! ", тогава тя се появила на сцената и извикала " Така! " и сцената траяла. Това е първият и финален път, в който Папазова не е излязла на сцена.

Падна фон върху мен

По време на една от подготовките в театъра във Видин пада фон под нея. Качила се по стълбите на втория етаж, хванала се за нещо, което би трябвало да се залюлее, и стълбата се срутила. " Нямаше къде да стъпя, висях си по този начин известно време. Но пристигнаха, хванаха ме, скочих ". В последна сметка се разминало без произшествия.

Заспалият озвучител

В моноспектакъла " Глас " музикалната картина липсвала. Има начална песен, в която Ивана би трябвало да изиграе Мария Калас, която пее. Настройва се за този миг, само че музиката не стартира. " Викам си, след това ще убия озвучителя! Така се заканих ", спомня си Папазова. След това обаче той се извинил и до реванш не се е стигнало.

Пеш от " Тракия "

Енергия ми дава и природата, обичам да се разхождам пешком. От ЖР " Тракия " до тук пристигам пеш, цяла есен даже и зимата бия по този начин. Рядко употребявам кола.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР