Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

...
Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми
Коментари Харесай

ГРАНД КОРУПЦИЯ С ЕВРОФОНДОВЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ВАРНЕНСКИЯТ КМЕТ ЛАПА КОМИСИОННИ

Гранд корупция с еврофондове и публични поръчки през консултантски компании

Данни за огромна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски компании, свързани с огромни строителни компании. Биволъ разполага с непублична документи за десетки планове на обща стойност стотици милиони лв.. Сред тях има счетоводни файлове с категорично маркирани суми за подкупи.

Разкритията са за планове по ПРСР, Оперативните стратегии и програмата за енергийна успеваемост. Консултантите се уреждат непосредствено с по този начин наречените софт планове – външна техническа помощ по оперативните стратегии, съвещания за ръководство и отчитане на планове, обезпечаване на осведоменост, изследвания и оценка за влияние, гласност и така нататък Като предписание те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лв..

Следват хард планове за строителство на здания, пътища, водопроводи, депа за боклуци, саниране и така нататък при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски компании движи публичните поръчки за огромни строителни компании манипулира документите и предрешава резултатите посредством подставени лица в оценителните комисии.

От няколко изпълнени плана, свързани с компанията „ Джи Пи Груп “, се вижда и по какъв начин се краде от плановете. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, прави се доста по-малко работа от плануванаъа, влагат се по-малко материали, само че всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и компаниите получават цялостната сума.

Разликата от 30-40% е смъртоносният налог корупция, който убива действително, както сподели нещастието край Своге. Защото в изискванията на повсеместна корупция би било необикновено схемата към „ Джи Пи “ да е изключение, а другите да са чисти и в бяло. Най-вероятно в страната работят няколко такива мрежи, с които са обрасли всички по-големи играчи на пазара на публичните поръчки и усвояването на еврофондовете.

Чрез комисионни към разцвет

За да печелят и придвижват безпроблемно плановете, консултантските компании смазват с подкупи властта на всички равнища – от заместник-министър до инспектори и специалисти, проличава от тайното счетоводство на компаниите „ Рила Консулт “ ЕООД, „ Европрограмконсулт “ ООД, „ Ем Консулт Финанс “ ЕООД, „ Европейски Съюз Енерджи Проджект “ ЕООД и „ Лиан Консулт Сървисиз “ ЕООД. Комисионните са маркирани грижливо в екселски таблици по месеци, като редакцията ни разполага с данни за интервал от година и четири месеца – от ноември 2013 до февруари 2015.

Приходи и разноски на групата за интервала ноември 2013 – февруари 2015

През този интервал консултантските доходи на групата от компании възлизат на 7 212 448 лева, а раздадените комисионни на 4 027 280 лева Това прави над 55% от приходите. Вижте всички данни в този файл: korup. От файла излиза наяве също, че облагата за тримата притежатели – Лили Таня и Петър, надвишава тридесет пъти фонда работна заплата за целия интервал за всички служащи във компаниите.

В тайното двойно счетоводство, което не е за външни очи, са маркирани детайлно всички доходи и разноски на компаниите за заплати, офис, коли, оставащата облага и специфична колона „ Комисионна “. В нея бенефициентите са обозначени в множеството случаи с малко име или с името на институцията, като има и някои прекомерно любопитни съкращения.

Институции на хранилка

Например: Кмет Вн. – 45 000 през декември 2013 година, Кмет Вн. 16 185 през март 2014, Вн – км. – 35 000 през април 2014, Видин -к – 10 000 през септември 2014.

В същото време „ Рила Консулт “ извършва план „ Осъществяване на външна техническа помощ за подкрепяне на Община Видин при осъществяването и ръководството на план „ Рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационната системи във Видин, България” на стойност 497 000 лева Ако Кмет Вн и Вн -км. са едно и също лице и то има отношение към плана във Видин, може да се заключи, че единствено то е усвоило 21% от сумата за плана.

Освен Кмет Вн., в докладите се появява и Вн Станислава – Видин одит – 5 200 през декември 2013, Станислава – Видин упр – 9 920 през декември 2013, Станислава Вн – 5 705 през март 2014, Станислава одит Вн – 7 750 през април 2014, Станислава тех пом Вн – 13 520 през април 2014, Станислава Вн – 8 000 през юли 2014.

Станислава обаче не е единствено от Вн. През май 2014 година имаме Станислава Министерство на околната среда и водите писане на процедури с комисионна 6000 лева През септември 2014 са дадени 23 705 на Станислава Министерство на околната среда и водите климат и дифузни, а през декември още 10 000 на Станислава, одит Министерство на околната среда и водите. Общо Станислава е получила 89 800 комисионни.

Станислава Министерство на околната среда и водите климат и дифузни прекомерно евентуално се изяснява с плана „ Проучване и оценка на въздействието на дифузните източници на замърсяване върху положението на повърхностните води “ с присъединяване на „ Европрограмконсулт “ ООД, за който Министерство на околната среда и водите заплаща 487 000 лева (виж тук). Освен това същата компания има контракт с Министерство на околната среда и водите за „ Разработване на национална стратегия за запазване, стабилно прилагане и възобновяване функционалностите на почвата “ за 139 500 лева (виж тук), а в това време „ Рила Консулт “ се труди над „ Оценка на натиска и въздействието върху повърхностните и подземните води от изменението на климата и оценка на съществуването на вода за икономическите сектори”, за което Министерство на околната среда и водите заплаща 607 000,00 лева (виж тук).

Всичко това може да се свърже и с двата записа от февруари 2015 година Министерство на околната среда и водите зам – 32 812 и Зам. Министерство на околната среда и водите – 32 810.

Освен Министерството на околната среда и водите, компаниите от това съзвездие имат планове финансирани от Регионална инспекция за опазване на околната среда – София за „ Маркиране с трайни знаци на терен границите на резервати и поддържани резервати, разчистване и маркиране на екопътеки на територията на „ Богдан “ против 150 000 лева, Регионална инспекция за опазване на околната среда Смолян за „ Маркиране с трайни знаци границите на терен на резерватите и поддържаните резервати” против 98 000 лева и план обозначен единствено с Регионална инспекция за опазване на околната среда за „ създаване на проекти за ръководство на предпазените територии: Резерват “Торфено бранище”, Резерват “Бистришко бранище”, Поддържан резерват “Училищна гора”, Поддържан резерват “Богдан” против 797 000,00 лева

Комисионните за Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче са много стиснати на фона на сумите, които се усвояват. 8000 през октомври 2014 за Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян и още 8000 през февруари 2015, когато са регистрирани и едни 50 000 за ГП Регионална инспекция за опазване на околната среда. За сметка на това планът за екопътеки в Богдан е отразен с няколко записа: Богдан АОП 6 000 + 4000 лева януари 2014 и Богдан АОП с 25 000 + 12 000 лева през юни 2014 година

Следват общинските планове, финансирани главно по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), където комисионните са по-умерени.

„ Рила Консулт “ извършва плана „ Външна техническа помощ за подкрепяне на Община Севлиево при ръководството на план „ Инвестиционен план за рехабилитация и уголемение на водопроводна и канализационна мрежа на гр. Севлиево “, финансиран по ОПОС от Министерство на околната среда и водите. Той е на стойност 523 000 лева за 18 месеца. Договорът е подписан на 12.08.2013 година а през януари 2014 година е регистрирана комисионна Министерство на околната среда и водите Севлиево – 33 000. Същият месец е регистрирана и странната Глоба Севлиево 52 300. През юни 2014 се появява Севлиево – 10 000, а през август Иво – договаряне Севлиево – 2000 лева

От идващите запис за август Иво АОП Асеновград – 6000 и Иво Правец – 19 200 може да се направи интерпретация, че някакъв Иво от Агенцията за публични поръчки оказва помощ за договарянето на плановете и надлежно получава комисионни. Още повече, че Иво наподобява постоянен клиент. Иво АОП получава 4000 през октомври 2014, Иво АОП Сопот получава 2000 същия месец,, Иво по дог от Правец получава 11 120 през юни 2014, Иво Разлог получава 6000 отново през юни и така нататък Без да вършим безусловно никакво изказване, поражда съображение да насочим своето внимание към тогавашния Главен секретар на организацията Иво Кацаров.

„ Рила Консулт “ извършва два плана по ПРСР, финансирана от ДФЗ за община Етрополе (тук и тук) всеки за по 60 000 лева Под формата на комисионна това се материализира със записа Етрополе ДФЗ – 15 000 лева през ноември 2014. Инициалите на Държавен Фонд Земеделие се появяват няколко пъти за разнообразни суми и по разнообразни планове: ДФЗ Разлог – 15 000, Свиленград ДФЗ – 2200, ДФЗ Рудозем координиране – 1000.

Без имена, само че прекомерно красноречиви са комисионните за Одитор комисия – 700 и Конкурентноспособност – 18 000.

Така на процедура не остава институция, виновна за разпределението на парите от европейските фондове, която да не е покрита, т.е. получила комисионна от компаниите, които са спечелили съответните планове.

Не всички пари от графата „ комисионни “ са отишли обаче за подкупване на длъжностни лица. Значителни суми са платени към огромни строителни компании като „ Главболгарстрой “, „ Джи Пи Груп “ и „ ИСА 2000 “. Тези компании се явяват и реализатори на огромни планове за строителство на обща стойност стотици милиони лв., които са извоювани явно не без решаваща помощ от страна на консултантите и техните комисионерски умения. Към този извод навежда документите в масива от данни, с който разполагаме.

Потоци от кеш

В докладите има и приходна рубрика, данните в която също са извънредно забавни. Вижда се, че няколко милиона постъпват единствено от едно лице обозначено като Теди. Други лица, които внасят обилни суми пари са Тунджай (110 000), Жоро Разлог (77 000), Ради (55 000), Инджов (20 000), Пачо Разлог (10 000) и така нататък

Освен това постъпват огромни суми от физически лица под формата на заеми и други заплащания: ТБ заем от Данък добавена стойност на Таня и Лили – 20 000, Петър за Колите за сметка на ЕСБ – 120 000, Заем от Таня и Петър – 200 000.

Стотици хиляди доход от Джи Пи Груп и ГБС и милиони разноски в кеш.

От различен файл с резюме за приходите и разноските на една от компаниите излиза наяве, че от юли 2013 до юни 2014 над 2 милиона лв. заплащания са извадени в брой (виж KORUP2

За същия интервал компанията е получила от „ Джи Пи Груп “ над 300 000 лева и от „ ГБС “ близо 200 000 лева Тези доходи са настрана от сумите парите, които са разплатени към компанията по европрограмите и публичните поръчки, в които се явява реализатор.

Таня, Петър и Лили

На базата на информация от Търговския и Имотния регистри, Биволъ разпознава лицата, които управляват консултантските компании и движат плановете. Това са Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева, Петър Елен Петров и Лиляна Михайлова Зортева-Статева. С огромна доза възможност това са Таня, Петър и Лили от графата „ Лични “ в обобщаващата информация за интервала. Тримата си раздават величествен дял от приходите – над 500 000 лева всекиму за интервал от 16 месеца.

На фона на тези съществени облаги, разноските за заплати на 25 чиновници във компаниите се движат в диапазона 45 – 55 хиляди лв. месечно.

Татяна Делибашева и Петър Елен Петров станаха обществено известни около нещастието в Хитрино, откакто компанията им „ Европрограмконсулт “ завоюва социална поръчка за 270 000 лева, с цел да напише разбор за бъдещите разноски и изгоди от капиталовите планове в потърпевшата от гърмежа община. Тогава в медиите беше упоменато, че те печелят поръчки с сходен предмет най-вече в общини, следени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че до задълбочено проучване на техните компании и поръчки не се стигна.

За Лили – Лиляна Зортева се знае, че е била юридически съветник на вестник Торнадо, като нейната обилна женитба с финансиста Павлин Статев даже попада в лайф-стайл рубриките на вестника.

От фирмената история на тримата се вижда, че те са обвързани в голям брой компании, които се занимават с консултантски и строителен бизнес и печелят солидни публични поръчки и европейско финансиране. В доста случаи обаче се работи посредством подставени лица. Такъв е казусът с „ Рила Консулт “ ЕООД, където нито един от тях не се появява, а номинален притежател се води юристът Николай Шопов. Формална връзка въпреки всичко се открива, само че през ДЗЗД „ Рила Консист “, в което „ Рила Консулт “ си партнира с „ Консист Консулт “ на Делибашева, която е и шеф на сдружението.

В „ Европрограмконсулт “ ООД обаче Делибашева и Елен Петров излизат като някогашен и сегашен притежател. „ Ем Консулт Финанс “ е на Делибашева, „ ЕС-Енерджи Проджект “ ЕООД също (там тя се появява с моминското си име Хаджиева). „ Лиан Консулт Сървисиз “ ЕООД е преименувана на „ Лиан Кънстракшън Сървисиз “ и в нея Лиляна Зортева е съсобственик с 50% от капитала.

Лиляна Зортева е притежател също по този начин и във компанията „ Евробилд БГ Груп„, която в предишното е принадлежала на Мая Христова, известна с близостта си с известната инвеститорка Гинка Върбакова, приватизирала ЧЕЗ. Разследването ни преди половин година за връзките на Мая и Гинка води и до лица от близкото обграждане на премиера Борисов /тук/. Нейният брат Димитър Зортев пък е съучастник с Петър Елен Петров във компанията „ Ем Пи Проджект„.

Как се крадат еврофондове през Неправителствени организации с идеална цел

Адвокат Зортева се увлича също по този начин от фолклор и етнографски артефакти, или най-малко за това приказва присъединяване й в сдружението „ Шарените гайтани„. В случая обаче не става дума единствено за занимание, а и за солидно финансиране с европейски средства. Въпросното съдружие е получило 228 660 лева по ПРСР, с цел да осъществя „ Постоянна галерия на етнографско завещание и естествените забележителности на община Пирдоп с използване на аудио-визуални компютърни технологии “. Но това напълно не е единственият триумф на Зортева и нейните другари и родственици в усвояването на еврофондове с неправителствени сдружения и мултимедия.

Освен в „ Шарените гайтани “, където Зортева е съучредител с брат си Димитър, Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен Петров) и Мариос Аврам Янис Томопулос, предприемчивата група е осъществила още един подобен план за 232 060 лева в с. Алдомировци. Там аудио-визуалните компютърни технологии се ползват в интерес на културното завещание от сдружението „ Алкалия„, а сдружените в него са добре познати семейства – Петър Елен Петров и Михаил Димитров Зортев. Управител на „ Алкалия “ е Александър Йорданов Благоев.

Симона Дачева през сдружението „ Маршрути БГ “ (в което влиза и бащата на Петър Елен), прибира 226 600 лева по ПРСР за „ Мултимедиен туристически център и непрекъсната галерия в гр.Правец “ Сдружението е записано в хотела „ Правец Палас “ на площад „ Тодор Живков “ 1. То е платило на „ Лиан Консулт “ 145 000 лева за неразбираемо какви услуги.

Татяна Делибашева и Светослав Павлов са съучредители в сдружението „ Венетица„, предлагащо сходен мултимедиен артикул в Долна Баня. Там също са усвоени 226 394 лева по ПРСР. И в този случай „ Лиан Консулт “ се явява снабдител на съоръжение за плана.

Тези четири мултимедийни плана обаче са единствено за корозия. Документите сочат, че описания нагоре кръжец е осъществил и четири еднотипни плана за дневни домове за възрастни хора, всеки за към един милион лв..

Сдружение „ МЯСТО, НАРЕЧЕНО ДОМ “ с шеф Зорница Димитрова Бошнакова и членове Анита Димитрова Котова, Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен), Татяна Бисерова Делибашева, Бойка Любенова Иванова и Величка Аврамова Томопулу строи дневен център за остарели хора в Каварна за 977 852 лева по ПРСР.

Сдружение „ ПРИЯТЕЛСКА УТЕХА “ с шеф Величка Аврамова Томопулу (съпругата на Мариос Аврам Янис Томопулос) е взело 902 314 лева по ПРСР за „ Дневен център за остарели хора Приятелска разтуха “ в Свиленград. То е записано в хотел-казино „ Стар Принцес “ на Драган Цанов 4. Сред утешаващите другари в сдружението проличава името на Мирослава Димитрова Бошнакова – сестра на шефката в предходното съдружие, а също и Венета Христова Мушева, Марин Димитров Николов, Мадлена Бранимирова Иванова, Илиян Илиев Радов и Никола Симеонов Радев.

Сдружение ДОСТОЙНО УТРЕ е взело за изграждане на дневен център за остарели хора в Етрополе 977 858 лева Учредители са Лиляна Михайлова Зортева, Татяна Бисерова Делибашева, Петър Еленов Петров, Зорница Димитрова Бошнакова, Симона Петрова Дачева (свързана с Петър Елен Петров посредством няколко фирми), Дафина Димитрова Гюрова и Михаил Димитров Зортев.

Сдружение ТОПЛИНА И ВЪЗМОЖНОСТ е бенефициент на план за 915 744 лева по ПРСР за дневен център за остарели хора в Разлог. Учредители са Бойка Любенова Иванова (виж по-горе), Мартин Бисеров Хаджиев (брат на Татяна Делибашева), Лиляна Михайлова Зортева, Розалина Славчева Бошнакова, Светослав Георгиев Павлов и Румен Велев Христов.

Изброяването на всички съучредители, загрижени за възрастните хора, е значимо, тъй като те се появяват в голям брой други компании, печелещи планове с европейско финансиране. Учредителите на сдруженията изобщо не са хора, събрани на идейна основа с публично потребна цел. Става дума за еднакъв дриймтийм, състоящ се от ръководителите Таня, Лили и Петър, дружно с подставените лица – техни чиновници, родственици и близки. Така да вземем за пример Бойка Любенова Иванова попада в две компании, спечелили планове по ПРСР за създаване на фотоволтаична централа. Александър Йорданов Благоев се появява в „ Алфа Билд Инженеринг “ на Петър Елен Петров, Анита Димитрова Котова – геодезист, Илиян Илиев Радов – юрист и Мадлена Бранимирова Иванова – юрист и Зорница Бошнакова – юрист са чиновници на „ Лиан Консулт “.

Освен това благородните строителни инициативи за към 1 милион лв. всяко се строят върху парцели, добити от компании на учредителите на сдруженията. Така да вземем за пример, в Етрополе парцелът принадлежи на компанията „ Би Ви Пропърти “ на Величка Томополу. В Каварна мястото, наречено дом, принадлежи на „ ТБ Консулт “ на Татяна Делибашева. В Разлог парцелът е на фирмата-строител „ Миле Инженеринг “, а в Свиленград на името на компания на Лиляна Зортева.

За всеки от тези планове Биволъ разполага с цялостната документи, в това число скритото остойностяване и това, което е показано като доклад на ДФЗ. Разликите са фрапантни и се краде от каквото може. Ето един образец от плана в Каварна, в докладна бележка, гласяща следното:

„ По план изкопа е очакван с откоси и отвесно подсилване от към пътя, като за земни почви. Реално почвите са скални и няма потребност от подсилване и откоси, които в допълнение оскъпяват плана. Според мен би трябвало да желаеме предложения за действителните количества, а за фонда да представим количествена сметка с подсилване и откоси, както е по план. “

С такива и други врътки, неофициалните, само че действителни количествено стойностни сметки са на сензитивно по-ниски цени. Таблицата по-долу обобщава данните за тези планове, като графата „ Реални “ демонстрира какъв брой пари са платени действително. Данните не са дефинитивни все още на съставянето на таблицата.

Във всеки случай, е належащо да се стартира следствие, което може да направи експертен разбор на изнесените данни за разноски и осъществените действия въпреки това. Ако изобщо е допустимо без значение такова в болестно корупционната среда, в която се намира цялата страна.у

Изплатени суми и действителни разноски по еднотипни планове за дневни домове за възрастни хора.

Вижда се, че компаниите, които съветват плановете и правят СМР също са свързани с групата. И фактурират двойни суми по отношение на действителните. В Свиленград „ Приятелска разтуха “ се строи от „ Евробилд България “ на Мая Христова (виж по-долу), а съветник е „ Европрограмконсулт “. „ Евробилд България “ обаче наема фирма-подизпълнител и в последна сметка плана, а и освен този, излиза много преференциално, по отношение на получените съвсем милион лв. за всеки от обектите.

Другите компании също имат забавна история. „ Техно Строй България “, която строи в Етрополе, е в листата на топ три изпълнителите на програмата за саниране. Публикации в медиите свързват „ Миле Инженеринг “ в Разлог на локалния предприемач Георги Фарфуров – Дудо с кмета на Банско Любен Татарски.

От друга таблица се схваща, че в действителност „ Джи Пи “ е съставила първичния бюджет за „ Приятелска разтуха “, за който са дадени 902 000 лева европари. И след свършването на плана се е утешила с едни 370 000 лева

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР