Гранд каньонът на Аризона може да предизвиква страхопочитание, но той

...
Гранд каньонът на Аризона може да предизвиква страхопочитание, но той
Коментари Харесай

Валес Маринерис – най дълбокият каньон в Слънчевата система

Гранд каньонът на Аризона може да провокира благоговение, само че той е просто „ драскотина “ спрямо солидния каньон Валес Маринерис на Марс.

Нарязан по екватора на Марс за към 4000 км, каньонът би достигнал от Ню Йорк до Сан Франциско, в случай че бъде подложен в Съединени американски щати, съгласно НАСА.

Основата на каньона потъва на близо 12 км в близките равнини. Това е толкоз надълбоко, колкото някои от най-дълбоките елементи на океана на Земята. Това е най-големият каньон в Слънчевата система, а новите изображения от Mars Reconnaissance Orbiter разкриват детайлности за колосалния му размер.

Снимките са направени благодарение на HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), най-мощната камера, изпращана в миналото до друга планета. Това е един от шестте инструмента на борда на Mars Reconnaissance Orbiter, оповестяват от Университета в Аризона.

Валес Маринерис, Марс

Въпреки някои в действителност спиращи дъха изображения на Валес Маринерис, учените към момента не са сигурни по какъв начин се е образувал гигантския комплекс на каньона, съгласно LiveScience.

За разлика от Големия каньон на Земята, Валес Маринерис евентуално не е бил изрязан от милиарди години бързаща вода; Червената планета е прекомерно гореща и суха, с цел да е побирала в миналото задоволително огромна река, която да пробие кората по този метод „, написа LiveScience.

Голяма част от каньона евентуално се е отворила преди милиарди години, съгласно Европейската галактическа организация, когато близката група вулкани, известна като региона на Тарсис, за пръв път изригва от марсианската почва.

Докато издутината на Тарсис се издига от магмата през първия милиард години на планетата, заобикалящата я кора се разтяга, раздира и в последна сметка се срутва в гигантските корита на Валес Маринерис „, изясняват от Европейската галактическа организация.

Издутината на Тарсис е дом на Олимп Монс, най-големият вулкан в Слънчевата система.

По-нататъшен разбор на фотоси с висока разграничителна дарба като тези ще помогне за разрешаването на озадачаващата история за произхода на най-великия каньон на Слънчевата система, съгласно LiveScience.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР