Гранд хотел България ще бъде изцяло реставриран след основен ремонт,

...
Гранд хотел България ще бъде изцяло реставриран след основен ремонт,
Коментари Харесай

Ремонтът на гранд хотел "България" ще запази автентичната фасада

Гранд хотел " България " ще бъде напълно реставриран след главен ремонт, който се приготвя, се схваща от капиталово желание, оповестено на уеб страницата на регион " Средец ". То е част от общоприетата процедура за оценка на въздействието върху околната среда, обясниха от районната администрация.

Фасадата на приетата за архитектурен монумент постройка към бул. " Цар Освободител " ще бъде непокътната в достоверната си геометрия, растер, отстъпи и пропорции, се отбелязва в желанието на притежателя на постройката Мирослав Печев, който е вносител на разнообразни марки кафе, уиски и водка. Той купи през 2016 година неработещия от години хотел от наследниците на Илия Павлов, необут на " Мултигруп ", за 10 милиона евро, заяви тогава " Капитал ".

 Фасадата на гранд хотел
© Анелия Николова

Фасадата на гранд хотел " България " към бул. " Цар Освободител ".

Печев афишира, че няма да надстроява хотела, а ще извърши повсеместен ремонт на покрива. Първоначалната му концепция е била да вдигне още два етажа, само че в този момент декларира, че ще резервира кота корниз, билото и художествените детайли на корниза.

 Виенската сладкарница преди ремонта.
© Велко Ангелов

Виенската сладкарница преди ремонта.

Приземните етажи, в които бяха ресторант-градината, виенската сладкарница, Червения салон, зала " Десислава ", Овалната зала, дневния бар и други ще запазят достоверния си тип и функционалности, съгласно декларираното капиталово желание.

Сериозни промени са планувани само във вътрешните пространства на хотелската част на постройката. Сегашните 67 стаи ще бъдат сливани по двойки, с цел да се получат по-големи. Идеята е да дават отговор на условията за петзвезден хотел.

 Хотелската част преди ремонта. Снимката е от 2017 година
© Велко Ангелов

Хотелската част преди ремонта. Снимката е от 2017 година

Освен постройката, в парцела влиза и терен с изход към ул. " Аксаков ". Там в този момент е празно място, само че се планува строителство на 5-етажна постройка. Тя ще бъде по различен план, разясниха от регион " Средец " и евентуално ще е продължение на хотелската част на " България ". Там в предишното е съществувала прилежаща постройка, която е била разрушена.

 Изглед към гранд хотела от ул.
© Анелия Николова

Изглед към гранд хотела от ул. " Аксаков ". Тук ще се построи пететажен корпус, който ще е обвързван с главната постройка.

От ул. " Аксаков " ще бъде сервизният вход на бъдещия петзвезден гранд хотел. Предвижда се и възобновяване на входовете от хотела към концертната зала " България ". Те образуват композиционна общественост, която е под закрилата на Закона за културното завещание. Целият ремонт и преустрояване на хотела ще бъде под наблюдението на Националния институт за недвижимото културно завещание.

Засега мястото с изход към ул. " Аксаков " няма издадено позволение за градеж, защото процедурата към момента се придвижва в Направление " Архитектура и градоустройство ", обясниха от районната администрация на " Средец ".

 Мецанина, от където се стига до Червения салон и Овалната зала.
© Велко Ангелов

Мецанина, от където се стига до Червения салон и Овалната зала.

Гранд хотел " България " е построен през 1937 година от фамозните архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов. Те са представители на модернизма, повлиян от школата " Баухаус " сред двете международни войни. Тяхно е и Доходното здание на тогавашното застрахователно сдружение " Балкан ", където в този момент е Младежкият спектакъл " Николай Бинев ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР