Грънчарството - вода, глина и огън, преплетени в едно и

...
Грънчарството - вода, глина и огън, преплетени в едно и
Коментари Харесай

Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

Грънчарството - вода, глина и огън, преплетени в едно и създаващи по едно и също време изкуство и предмети за бита.

Подобно на множеството антични култури, керамиката е една от най-старите занаятчийски обичаи в България. Не е изненадващо, че всички се нуждаят от съдове за готвене и преместване на течност. Глинените съдове са известни още от края на каменната ера. На Балканския полуостров това е интервалът от 6000 до 4000 година пр.н.е., за който е особено прекосяването към установен метод на живот.

Технологията за произвеждане на керамика била добре позната на античните балкански нации. Глинените произведения служели в сватбените и погребалните ритуали, а също по този начин задоволявали ежедневните битови потребности. Траките, чиито поселения обхващали и българските земи, заменят ръчната направа на керамика с грънчарско колело още през VII-VI в. пр.н.е.

Поради дейните търговски и културни връзки с Древна Гърция в тракийските грънчарски творби се открива въздействие на елинските майстори. С преселението на славяните и прабългарите на Балканите наследената тракийска керамика се разнообразява, а в края на IX и началото на X век се слага началото на българската школа в тази област.

Глинените съдове се създават ръчно или в гипсови калъпи. Украсата е рисувана на ръка, а присъщото кристално звънене на качествените керамични съдове е познато и ценено освен в родната ни страна.

Някои грънчарски творби са без декорация и неглазирани. Други като стомни, паници, крондири, купи са същински творби на изкуството. Украсата им е с минерални бои, познати още от Средновековието. Съдовете от Чипровско пеливат в нюанси на жълто и зелено, а тези от Троянско в свободно стичащи се капки от кафяво и бяло.

 Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

През Възраждането в Търновско е жива сграфито-керамиката от средновековната декорация. С помощта на изострен предмет – съчка или игла върху още мокрия съд с бяла ангоба се рисуват геометрични или растителни претекстове, рядко скотски изображения.

Основният център на керамичното произвеждане в България е град Троян, а Троянската керамика се смята за " същинската " българска керамика. Троян е дребен град в Северна България, ситуиран на брега на река Бели Осъм в подножието на Стара планина.

Керамичният жанр, практикуван през днешния ден, стартира през 19 век въз основа на славянски и тракийски модели. Теракотата глина от региона има очебийно червен цвят, който трансформира българската керамика в тъмночервена кафява, откакто се изпече.

Стилът на изобразяване е друг въз основа на другите дами (или мъже), които го вършат на ръка, като всеки от тях има разнообразни дизайни и цветове, които избира. Днес занаятчиите комбинират обичайни дизайни с съвременни техники и живи цветове, с цел да създават невероятна керамика за ежедневна приложимост или за домакински фон. През миналите години Троянската керамика се появи на страниците на списания като Vogue Magazine, Vogue Living, Булчински гид, Gourmet Magazine, Elle Décor, Traditional Home и Magazine.

Разбира се, даже да не сте експерти, постоянно може да се развихрите артистично и да се отдадете на изобразяване върху глинени съдове. Ако решите да ползвате бои или маркери за изобразяване върху глина, би трябвало да спазите следните неща: Махнете лепенките или стикерите от съдовете. Измийте и подсушете добре. Така ще сте сигурни, че повърхността е чиста и нарисуваното ще се задържи.

 Как се рисуват и украсяват глинените съдове?

Може да ползвате шаблони, да извършите надписи или да се доверите на креативните си качества. Поставете нарисуваните съдове във фурната и пуснете за 30 минути на 160 градуса с вентилатор.

Задължително е да ги поставите в студена фурна, в противоположен случай керамиката може да се спука. На пазара изобилства от бои, маркери и лакове за тази цел. Ако не може да рисувате, може да употребявате по този начин нареченият способ Decoupage.

Използват се трипластови салфетки с забавни и подобаващи претекстове, лепило C 200 + акрилови бои, в случай че прецените, че ще са ви нужни за крайния резултат. Накрая покрийте изделието с няколко пласта лак. Следете всеки пласт да изсъхва изцяло, преди да нанесете идващия.

Крайният резултат би трябвало да съставлява безусловно гладка и равна повърхнина без стърчащи краища на залепената картинка. Друг способ за украсата на керамични произведения е техниката Кракле - способ за състаряване и напукване на съда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР