Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света

...
Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света
Коментари Харесай

Джеф Безос – Мултимилиарден развод

Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света – създателят на компанията за онлайн-търговия „ Амазон ” – Джеф Безос, се развежда с дългогодишната си брачна половинка Макензи. Решението беше оповестено като взето по взаимно единодушие, другарски и с желанието двамата да продължат взаимната си работа и планове.

Макензи Безос, несъмнено, беше незабавно подредена измежду най-богатите жена на планетата. Освен одобрен публицист, един от първите назначени чиновници в “Амазон ” и с привилегиите на акционер, които идват от това, по законодателството на щата Вашингтон, където обитава фамилията с четирите си деца, при липса на извънбрачно съглашение, тя наложително получава 1/2 от всичко добито по време на брака. Воглаве с половината от близо 140-те милиарда $ персонално благосъстояние насъбрани от Джеф Безос за 25-те години взаимен живот със брачната половинка му, идват още именията, самолетите, яхтите и каквото още там разделят свръхбогатите.

Дотук историята е чисто и просто “проблеми на Първия свят ” и надали би си коствало да й се обръща повече внимание. Ако 48 часа по-късно, в четвъртък, американското булевардно списание “Нешънъл Инкуайрър ” не разгласява изненадващи разкрития, че повода за развода на Безос е хипотетична “тайна връзка ” на мултимилиардера с някогашната телевизионна водеща от тясно свързаната с републиканците телевизионна компания “Фокс ” Лорийн Санчез. Журналисти на изданието следили създателя на “Амазон ” в продължение на четири месеца, през териториите на пет щата и разполагат даже с цяла серия интимни текстови известия и фотоси, разменяни сред Санчез и Безос.

От “Инкуайрър ” уведомили притежателя на “Амазон ” за подготвяната обява на първата им страница в четвъртък, което евентуално е предизвикало оповестяването на развода два дни по-рано. Адвокат на Безос, представен от изданието, показва че мултимиардерът и брачната половинка му са били публично разграничени от дълго време, намеквайки, че във връзката на създателят на “Амазон ” с Лорийн Санчез няма нищо скандално.

И всъщност не би имало, в случай че притежателят на “Инкуайърър ”, заплатил за четиримесечното следствие, Дейвид Пекър, не е един от най-върлите поддръжници на американския президент Доналд Тръмп. И тясно забъркан в извънсъдебни заплащания за потушаване на най-различни хипотетични секс-скандали, свързани с бъдещия държавен глава по време на предизборната му акция през 2016 година Като подобен Пекър даже получи имунитет от американското правораздаване, с цел да свидетелства против Майкъл Коен, някогашния юрист на Тръмп, който бе наказан на 3 години затвор през декември за лъжесвидетелстване.

Доналд Тръмп пък е обект на непрекъсната широкомащабна журналистическа атака от страна на един от най-авторитетните всекидневници в Съединени американски щати, “Вашингтон Поуст ”, благосъстоятелност на не кой различен, а точно на Джеф Безос. Сам Тръмп разяснява преди няколко дни пред медиите информацията за развода на създателя на “Амазон ” като чудесна вест. И по какъв начин не?! На фона на всичко случило се последните седмици към блокажа на американското държавно управление и отхвърли на Доналд Тръмп да подпише федералния брюджет, в случай че демократите не провиснал търсените от него 5,7 милиарда $ за гранична стена с Мексико, да удариш подобен отдалечен пестник на един от най-големите си критици, безспорно топли душата на жителя на Белия дом.

Та да разкажем в резюме и за Джеф Безос! Бъдещият мултимилиардер е роден на 12 януари 1964 година в град Албакърбки, щата Ню Мексико. След фамилни премеждия се трансферира с роднините си във Флорида. На ранна възраст демонстрира интерес към електрониката, а в гимназията се ориентира към компютрите. В тази област Джеф Безос приключва университета в Принстън през 1986 година и стартира кариера на “Уолстрийт ”. През 1990-а е най-младият шеф на капиталова банка, а три години по-късно се среща и подписва брак с Макензи. Именно през 1993 година в зората на интернет е основана концепцията за “Амазон ” – в началото като първата онлайн-книжарница. Оттам бизнесът се пренасочва към резервации на туристически почивки, а в следствие и като най-големия “централен интернет магазин ” за всичко належащо.

Към Космоса


От пионер в онлайн търговията Джеф Безос беше и първият частен бизнесмен, който се включи в частната конкуренция за притежание на галактическото пространство за туристически цели. Именно програмата “Ориджин ” на Безос стимлуира Илон Мъск от “Тесла ” и Ричард Брансън от “Върджин ” да се включат в надпреварата. За милиардери към Космоса.

За него


Все отново остава началник


Едното хубаво нещо що се отнася до Джеф Безос е, че друго в случай че не най-малко е елементарен акционер на корпорацията “Амазон ”. Вярно – държи към 16,1% от дяловете – повече от всеки различен акционер. И отново без контролно болшинство, единствено чрез нормално владеене. (..) контролът му върху “Амазон ” е очевиден.

Мат Левин, “Блумбърг ”


Сериен иноватор


Безос е сериен иноватор. С “Амазон ” той промени метода, по който работят продажбите на дребно. И приложи същия жар на креативност към медиите – “Вашингтон пост ”, и при основаването на “Амазон Студиос ”. Най-вълнуващото за мен е неговият блян да помогне на човечеството да се върне на Луната, да се засели на Марс и да доближи други дестинации.

Астронавтът Бъз Олдрин


Ударих лотарията с него


Със сигурност завоювах от
лотарията с Джеф по избран метод. Той е най-хубавият ми четец. Но пък е безспорната ми диаметралност. Той е доста обществен, обича да се среща с хора, до момента в който за мен коктейлите и безбройните диалози на тях са изнервящи.

Макензи Безос, брачна половинка, пред сп. “Вог ” през 2013 година


Екстроверт и фамилен вид


Джеф явно е екстроверт, който може непринудено да импровизира. За него фамилията е доста значимо и той напълно разчита на Маккензи да сътвори постоянен живот вкъщи. Те са толкоз обикновено и сплотено семейство, че напряко наподобяват противоестествени.

Дани Хилис, откривател и дълготраен другар на сем. Безос, в изявление през 2013 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР