Гражданското сдружение БОЕЦ разпространи отворено писмо до Националния оперативен щаб.

...
Гражданското сдружение БОЕЦ разпространи отворено писмо до Националния оперативен щаб.
Коментари Харесай

БОЕЦ пита: защо има тестове за 240 депутати, а за лекари на фронта не

Гражданското съдружие БОЕЦ популяризира отворено писмо до Националния действен щаб. Активистите на БОЕЦ настояват, че са разкрили потресаващи обстоятелства за борбата със болестта в болничното заведение във Видин, че са сезирали щаба и са поканили персонално ген. Мутафчийски да ревизира синала на място, само че от НОЩ реакция няма. 

" След 26 март има спусната директива от щаба до районните здравни инспекции (РЗИ) да не се взимат и изпращат проби от контактни с потвърдено инфектирани с ковид, в това число и от медици, настояват от БОЕЦ.  В сдружението получили сигнал за отвод от Централната референтна лаборатория да бъдат изследвани такива проби на медици и по тази причина подхванали лична инспекция по случая.

Ето какво описа ръководителят на БОЕЦ Георги Георгиев пред в. " Сега "  за гражданското разследване: 

На 31 март в Общинската болница във Видин е признат пациент с грипоподобни недоволства. Настанен е в отделението по пулмология. През първят ден лекарите и сестрите в отделението обработват пациента без нужните защитни средства и нужното равнище на отбрана. На третия ден –  2 април, четирима медици, които са били в директен контакт с болният (с към този момент потвърдена позитивна проба) получават грипоподобни признаци, в това число температура и така нататък Настанени са в същото поделение, към този момент като пациенти. Още същия ден са взети проби за Коронавирус 19 - на тях и на контактните им лица - още 16 медици от отделението и от незабавна помощ. Пробите трябвало да заминат посредством РЗИ за проучване в референтната лаборатория в София. На идващия ден пристигнал отвод. Д-р Владински, шеф на РЗИ - Видин, обяснил на ръководителя на БОЕЦ, че имало директива от Националния действен щаб да не се взимат и изследват проби на контактни, включително и медици. След като БОЕЦ дава публичност на случая и медии подемат тематиката, на 4 април военачалник Мутафчийски персонално се намесил, на всички контактни са взети и изпратени за проучване повторни проби.

" Сезирахме Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за проблема. Разполагаме с документи ", изясни Георги Георгиев.

Докато изяснява видинския проблем, сдружението получава още три сигнала за сходни проблеми - отводи да се взимат и изследват проби от хора, които са имали директен контакт с потвърдено инфектирани с ковид.

Вчера " Сега " писа за сходен проблем с с част от личния състав в реанимацията на МБАЛ " Благоевград ".  " Взеха ни пълнозвучен секрет. После ни осведомиха, че ще ни бъдат направени бързи проби, само че това беше анулирано. Притесняваме се, хората се опасяват от нас, а и би трябвало да продължим да работим ", описаха пред " Сега " чиновници на болничното заведение в Благоевград. Обяснението е, че не се постановат проби, в случай че няма признаци. Това не е първият случай на отказани проби в МБАЛ " Благоевград " - роднините на умрелите в болничното заведение майка и щерка трябваше да заплатят сами два бързи и два PCR теста.

 

ДВОЕН АРШИН

Шефът на БОЕЦ изясни за какво се е стигнало до днешното отворено писмо: " Преди дни поканихме публично господин Мутафчийски да посети Видин, само че отговор нямаме, а щабът няма оповестени уебсайт, е-поща или телефон за връзка ".

 

 Тестват депутатите за ковид във ВМА и „ Софиямед “ - bTV Новините

Сдружението упорства за изясняване на абсурда с напътствията, спуснати от щаба до РЗИ, да не се взимат проби от контактните с потвърдено инфектирани с ковид жители и медици. " Това са най-рисковите групи, в случай че тях не тестват, кого тогава - единствено депутати, министри, олигарси, техните близки и най-тежките случаи ли ", питат от БОЕЦ.

 

 

На фотографията: Масовото тестване на народните представители бе извършено светавично, откакто се оказа, че техният сътрудник Хасан Адемов е инфектиран. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР