Гражданско шествие и молебен за преодоляване на безводието организира инициативен

...
Гражданско шествие и молебен за преодоляване на безводието организира инициативен
Коментари Харесай

"Жълти жилетки" излизат в Перник

Гражданско шествие и молебен за превъзмогване на безводието провежда предприемчив комитет " Спаси Перник " през днешния ден в града.

По образеца на протестиращите във Франция участниците ще носят жълти светлоотразителни жилетки, само че уредниците приканват за успокоение след безредиците при митинг през ноември.

С митинг няма да напълним язовир " Студена ", само че ще желаяме ясно ръководство, съответни отговори, съд и оставки на всички забъркани и виновни управителни длъжностни лица за водната рецесия, декларират уредниците.

Те приканват участниците в шествието и молебена да не са използвали алкохол и да не нарушават публичния ред. Не се позволява носенето на оръжие, или други особено предопределени или приспособени предмети, които могат да се употребяват срещу живота и здравето на хората, или за причиняване на материални вреди.

" Не извършвайте никакви провокативни дейности против служителите на реда. Не забравяйте, че те също са перничани ", приканват уредниците.

Протестиращите ще носят бутилки за вода без капачки.

Шествието ще тръгне в 12.30 ч. от Съдебната палата, ще премине през центъра на града, като на площад " Кракра " ще огласи настояванията на жителите за превъзмогване на безводието. В 13.30 ч. ще бъде отслужен молебен в централния пернишки храм " Св.Иван Рилски ".

Вчера министър председателят Бойко Борисов предвижда, че превъзмогването на рецесията ще коства на страната най-малко 20 млн. лева Предстои полагането на 80 км нови тръби в подмяна на износените, които са полагани през 50-те години на 20 в.

Градът е на воден режим от средата на ноември, а в петък бедственото състояние там беше удължено с 30 дни.

Спецпрокуратурата проверява кой е отговорен за бедствието. Проверяват се длъжностни лица от общинската и регионалната администрация в интервала от 2017 година до ноември 2019 година, неположили задоволително грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния запас в бент. " Студена ". Спецпрокуратурата води следствие на събитията, което основният прокурор Иван Гешев през вчерашния ден взе на специфичен контрол.
В средата на декември Окръжната прокуратура уточни като виновни за рецесията министрите на околната среда и на районното развиване Нено Димов и Петя Аврамова. Досега поради рецесията бе заменен регионалният шеф на Перник и шефът на ВиК сдружението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР