Гражданско сдружение за българо-македонско приятелство „Под едно небе“, съвместно с

...
Гражданско сдружение за българо-македонско приятелство „Под едно небе“, съвместно с
Коментари Харесай

Граждани на България и Северна Македонияискат от министър-председателите на двете страни да преодолеят недоразуменията

Гражданско съдружие за българо-македонско другарство „ Под едно небе “, взаимно с Института за балкански вероятности, Българския културен клуб – Скопие и Българо-македонската стопанска камара изпратиха отворено писмо до министър-председателите на Република България и Република Северна Македония (РСМ), приветствайки желанието на двамата министър председатели за смяна и за потребление на идващите месеци за реализиране на позитивни резултати, осведоми скопският ефирен канал “Алсат М “.

Според кореспондента на Македонската осведомителна организация (МИА) от София, те приветстват градивните дейности на новото българско държавно управление и персонално на премиера Кирил Петков и се надяват, че Димитър Ковачевски и новото държавно управление в Република Северна Македония, в случай че бъдат определени, ще създадат същото. Според създателите на писмото настояванията на Петков за разширение на връзките сред София и Скопие със взаимни работни групи в разнообразни области са опция да се разчита на Споразумението за добросъседство, което, както се споделя в писмото, би трябвало да е фундаментално за връзките сред двете страни. Това, добави той, ще даде опция на България да възвърне потребната си роля в присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, както и ще ускори стремежите на други страни от Западните Балкани за участие в Европейски Съюз.

Авторите на писмото, което е подкрепено от 185 жители, се надяват, че бъдещият министър-председател на Република Северна Македония ще насърчи македонската дипломация и институции да заемат самодейна позиция при вземането на нужните решения в македонското общество и добросъседската политика с България. - посредством деен разговор и позитивен продан на хрумвания за нови взаимоотношения и промени в политиките.

В същото време те са загрижени за това, което се споделя, че са упоритите опити на екстремистки националисти в двете страни да нападат процеса. Особено обезпокоителен е достъпът им до българските и македонските публични медии, където непрестанно сеят взаимно съмнение и ненавист, стремейки се да подкопаят новите зараждащи се старания за смяна. Авторите на писмото зад сходни дейности виждат пипалата на някогашни сътрудници на Държавна сигурност и УДБА (югославската загадка полиция), някои от които употребяват обществено остарели и подправени идеологически лозунги, които звучат примамливо, само че са нездравословни за добросъседските връзки.

„ Не би трябвало да се позволява да ни подведат гласовете на някогашни сътрудници на Държавна сигурност и УДБА, учени и общественици, които са сътрудничили на тоталитарни режими, настоящи срещу ползите на двете страни. Такива хора, участващи в налагането на опълчване и разделяне в политиката, не би трябвало да бъдат част от институционалния и обществения разговор сред двете страни и двата народа, “ се споделя в писмото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР