Гражданско сдружение "Спаси София"Продължение от вчерашния бройСезирахме българските институции и

...
Гражданско сдружение "Спаси София"Продължение от вчерашния бройСезирахме българските институции и
Коментари Харесай

Опорочен търг и неподходящи материали

Гражданско съдружие "Спаси София "
Продължение от вчерашния брой

Сезирахме българските институции и ОЛАФ

Заради направените разкрития, екипът ни приготви и внесе сигнали за откритите нередности с социална поръчка, финансирана със средства от Европейски Съюз до OLAF (Европейската работа за битка с измамите), Управляващия орган към Министерство на регионалното развитие, Одитиращия орган към Министерството на финансите, Сметната палата, Финансовата ревизия и Министерство на вътрешните работи.
Освен в детайли изложение на случая и приложени документи, в сигналите се позовахме на европейската правосъдна процедура, заявявайки, че казусът опонира на цялата логичност на публичните поръчки, развита в практиката на Съда на Европейския съюз. По-точно опонира на правилата на Решение по дело C-496/99 P Commission of the European Communities против CAS Succhi di Frutta SpA. Параграф 116 от него гласи, че всевъзможни промени в поръчката, които биха довели до опция за ново техническо и/или ценово предложение, са неразрешени и би трябвало да доведат до преустановяване на контракта.
В сигналите обърнахме внимание на извънредно високия публичен интерес към случая и отправихме зов разглеждането им да се извърши предпочитано.

Вместо нов материал - виброизолация от остарели гуми

Всъщност материалът на Pandrol съставлява поставка от рециклати, направени от слепени пластмасови и гумени боклуци. Предимството им се показва в по-ниската цена, само че минусите са съществени: не са подобаващи за трамвайни пътища, намиращи се наоколо до остарели здания, защото крайният артикул е корав и тежък, а с това потенциалът му за попиване на вибрациите понижава. Точно по тази причина, както към този момент стана ясно, Столичната община е заложила точкообразуващия аршин "маса " с оптималната тежест от 5 кг/м2 в тръжните условия, с цел да се подсигурява използването на подобаващи за улицата материали. Освен този аршин обаче материалът на Pandrol не дава отговор и на още един, който въпреки и не точкообразуващ, също е част от техническите условия, а точно виброизолационната поставка да е направена от нов материал.
Същевременно, когато компания "Джи Пи груп " кандидатства, а след това печели поръчката, участвайки с материала на Getzner, всички тръжни условия са изпълнени. Нещо повече, подложките на Getzner са направени от нови материали и се създават по технология, гарантираща продължителност, оптималната разтегливост и положително виброизолиране. Продуктът се създава и според от спецификациите и условията на съответното трамвайно трасе - структура, натоварване, разстояние до близките здания и техните характерности, степента на виброизолация, която се цели и така нататък Именно това, че е нов материал и може да бъде определена най-подходящата му вариация, с цел да се понижат оптимално вибрациите по ул. "Граф Игнатиев ", дава на продукта на Getzner преимущество. Въпреки това поръчка към австрийската компания по този начин и не се прави.
Остава открит въпросът какво се е случило с разликата в цената на двата материала. По наша информация цената на 1 кв. м от продукта на Getzner коства към 34 евро, до момента в който цената на Pandrol e 24 евро. За целия обект разликата става близо 160 000 лева Към момента не разполагаме с информация дали тази сума е приспадната от цената или е калкулирана в някоя от наложените от кмета Йорданка Фандъкова санкции на Джи Пи груп.

Застрашава ли постройките потреблението на новия материал?

Освен нарушавания в процедурата, смяната на виброизолационната поставка няма да понижи въздействието върху постройките (каквато беше главната цел на проекта), ситуирани към трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев ". Нашият екип съумя посредством източници в НАГ да прегледа и импортирано техническо съпоставяне на виброизолационни подложки, направено от първичния архитект на релсовия път по улицата. Според резултатите от направените разбори виброизолацията на плановата поставка, в случай че беше приложена, щеше да понижи с 14,3dBV, или 80,7% вибрациите по отношение на положението на релсовия път преди реконструкцията. Същевременно съществено внимание проектантът обръща върху обстоятелството, че в показаните калкулации пред ОЕСУТ (НАГ) има неточни входни данни, защото, когато се пресмята с какъв брой се понижават вибрациите при потреблението на предлагания артикул, се приема, че натоварването на една трамвайна ос е 10 т.
Същевременно в София оптималното натоварване на който и да е модел трамвай в придвижване е едвам 8т/ос. Това значи, че няма по какъв начин да се окаже задоволително огромен напън върху виброизолационната поставка, с цел да може тя да стартира да работи и да понижава вибрациите. Всъщност вършат се заключения, че потреблението на препоръчаната поставка от рециклати не способства с нищо за виброизолацията. Проектантът написа още, че в първите 2-3 години ще има смъкване на вибрациите поради новите релси с гладки повърхности, само че по-късно ще стартират да се усещат негативите от взетото неверно решение за слагане на този материал. Техническото съпоставяне приключва с предложение въобще да не се слага виброизолационна поставка от доставения вид материал.

Проектантът на релсовия път си е направил отказ

Цялата история става още по-заплетена, защото, виждайки какви нередности са позволени в процедурата по желание на технология за виброизолация на трамвайното трасе, първичният архитект на релсовия път си прави отказ и се отхвърля от правото си за практикуване на авторски контрол върху плана. Екипът ни се свърза с проектанта инж. Румен Борисов, който избра да ни изпрати документално мнение, в което са изложени следните претекстове:
"Oтказах се от упражняването на авторски контрол по част "Релсов път " на ул. "Граф Игнатиев " заради неизпълнението на моя механически план и техническите условия на документите от откритата процедура. Налагаше се да одобря виброизолационна поставка, която изобщо не дава отговор на плана, а и има отхвърлен участник от тръжната процедура, който е предложил същата. Сигнализирах в точния момент всички участници в строителния развой устно и документално (в заповедната книга на обекта). Виброизолационната поставка е най-важната част от плана ми - трамвайните линии са ситуирани доста близо до постройките и са подложени на мощни трептения. По план тя трябваше да е с доста дребна коравина и да обезпечи над 80% намаляването им, в съпоставяне със съществуващото състояние преди реконструкцията. Доставената и инсталирана към този момент поставка е доста корава за трамвайни линии и няма да виброизолира постройките в рисковия за тях нискочестотен диапазон от 20 до 80 Нz. Вместо да се обърне внимание на подмяната на материалите, възложителят провежда съвет, който да я легитимира. Замяната на виброизолационните детайли и подложката ме сложиха в неспособност да реализира параметрите в плана ми, заради което взех решение да се отдръпва. "

Австрийското посолство моли за отговор, Фандъкова мълчи!

Завършваме историята за ул. "Граф Игнатиев " с нотки на интернационален скандал. Повече от месец след началото на ремонта от компания Getzner към момента не получават поръчка от "Джи Пи груп ", откъдето след това просто уведомяват, че няма да употребяват материалите, с които са взели участие и спечелили търга. Неочакваните събития карат Николаус Шемер, основен управител на Getzner, отговарящ за Централна и Източна Европа, да внесе първото от общо трите публични писма до кмета госпожа Фандъкова. В писмата си от 7 и 18 юни компанията моли Столична община, в ролята й на възложител, да даде документално изменението на плана, подписано от зам.-кмета Евгени Крусев и членовете на комисията, както и претекстовете им. Йорданка Фандъкова пренебрегва писмата и отговор няма. Точно по тази причина на 11 юли държавната комерсиална камара на Австрия (WKO), посредством Австрийското посолство в България, изпраща трето писмо, още веднъж адресирано до Йорданка Фандъкова и Евгени Крусев, в което се моли за отговор на писмата от компания Getzner. 3 месеца по-късно отговори към момента нямат и от посолството, и от компанията.
Всичко това се случва, до момента в който кметът Фандъкова се снима с посланика на Австрия пред Бронзовата къща (уж знак за последователност сред двете Европредседателства) и засвидетелства положителни междудържавни връзки.

Настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Крусев

Най-знаковият ремонт за целия мандат на Фандъкова се трансформира във фарс. Столичната община и ръководената от Крусев администрация имаха 5 години да преценяват какви тръжни условия ще подсигуряват оптимално качествено и безпроблемно осъществяване на обекта. Разполагаха с задоволително време да възнамеряват дейностите, тъй че да няма забавяне и да не се постанова превръщане по няколко пъти на всеки квадратен метър. От забавено и мърляво осъществяване вреди търпят пешеходците, които се спъват на всяка крачка, бизнесът, докаран пред банкрут, и живеещите в близките квартали, поради спрените трамваи. Предварителният план-график, подписан и утвърден от Столичната община, предвиждаше кошмарът да свърши на 3.10, само че следващият "последен период " е началото на март 2019 година
Ремонтът на "Графа " е последният от серията некачествени и безредни поправки, изпълнявани под управлението на отрасловия зам.-кмет Евгени Крусев. При ремонтите на знакови булеварди и улици като "Дондуков ", "Васил Левски ", "Раковска " и "Константин Величков " бяха установени основни недостатъци и съществено закъснение. Приоритетите на 29-годишния Крусев включваха организирането на шампионат по плажен волейбол на бул. "Дондуков ", вместо да следи за качествено осъществяване. Последствията от това са ежемесечен ремонт на ремонта, голям брой пропадания и разпадащи се улични детайли. В листата можем да включим и неспазените обещания за ремонт на основни трамвайни трасета - по бул. "Цар Борис Трети ", бул. "Македония ", ул. "Каменоделска ", бул. "Джеймс Баучър ", невъзможността му да се оправи с съответното въвеждане на БУС ленти и все по-пречещите "умни светофари ".
Разкритията, които вършим за ремонта на ул. "Граф Игнатиев ", преляха чашата, тъй като тук приказваме за поредност от скандални решения, престъпления и заплаха за постройките по улицата. Единственото разумно и вярно деяние при толкоз доста и големи провали е кметът Йорданка Фандъкова неотложно да изиска оставката на зам.-кмета Евгени Крусев, а на негово място да бъде назначен способен, окуражен и диалогичен човек, който в оставащите месеци до края на този мандат да се опита да избави най-малко част от започнатите планове.
Всеки опит Евгени Крусев да бъде амнистиран, в случай, че неговият автограф стои под на процедура всички документи, ще съставлява цялостна загуба на легитимност от страна на цялото управление на Столичната община отпред с Йорданка Фандъкова. Оставката не е единствено акт на вдишване на политическа отговорност поради несправяне с поставените задания, само че и единствената алтернатива след толкоз доста провали! Нашият екип чака в най-кратки периоди и резултатите от инспекциите на всички български и европейски институции, до които подадохме сигнали.




Снимки БГНЕС
Единственото разумно и вярно деяние при толкоз доста и големи провали е кметът Йорданка Фандъкова неотложно да изиска оставката на зам.-кмета Евгени Крусев, афишират от „ Спаси София”

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР