Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет ще проведе утре /петък/

...
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет ще проведе утре /петък/
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС ще обсъди доклад за СРС-та

Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет ще организира на следващия ден /петък/ съвещание от 9.30 ч в залата за конференции на Висш съдебен съвет. На него ще се разиска отчет на тематика "Прилагане на специфични разследващи средства - претенции на прокуратурата, позволения за използване, дадени от съда, установени проблеми и нарушавания, нужда от смяна на нормативната база ", осведомиха от Гражданския съвет.

Поканен да участва на съвещанието е представител на новия състав на Бюрото за надзор на СРС към Народно събрание. Както и представители на Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциация на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, които да показват мнения за проблемите при използването на СРС.

От Гражданския съвет означават, че задачата била да се реализира бистрота по тематиката и по-добро взаимоотношение на Бюрото за надзор на СРС със правосъдната система, като се откри каква е нуждата от смяна на нормативната база.

Доклад на Академията за проучвания в сигурността и защитата, който ще бъде показан, систематизира най-честите нарушавания на съдиите и прокурорите при искане и използване на СРС, прецизират още от Гражданския съвет, разяснява Българска телеграфна агенция.

Сред тези нарушавания били: при съдиите - усложнения на съдиите при воденето на регистри, съхранението и унищожаването на информацията от СРС, липса на данни за броя на СРС - употребени като материални доказателствени средства; при прокурорите - високото равнище на приложимост на СРС като най-лесен способ за откриване и следствие на закононарушенията, липса или непълнота на данните за съпричастност на лицето към описаната незаконна активност, подаване на претенции до незапознат съд, липса на данни за закононарушение от категорично посочените в закона като съображение за използване на СРС, липса на данни за съществуване на проведена незаконна група, неналичието на претекстове за неспособност или изключителна компликация за събиране на нужните данни без СРС, непредоставяне на всички материали, на които се основава настояването за СРС и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР