Гражданските станции за измерване на качеството на въздуха са по-скоро

...
Гражданските станции за измерване на качеството на въздуха са по-скоро
Коментари Харесай

Осем акта за горене но боклуци от проверени 900 домакинства в София

Гражданските станции за премерване на качеството на въздуха са по-скоро датчици. Те са за параленост на данните и за информация на жителите. Официалните данни се черпят от 5 станции и една мобилна такава, която постоянно се изпраща на " Орлов мост ". На база на тях се взимат и решенията. Разяснението от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова в студиото на Нова телевизия беше във връзка разминаването на данните за качеството на въздуха, който софиянци дишат в последните дни.

Фандъкова уточни за следващ път и че София построява първата мрежа от общинска мрежа от датчици, които сега се тестват. Кметът отклони въпрос по кое време в последна сметка е срокът за монтажа им, макар че нееднократно е обявявала стартирането им.

Целта на тази мрежа от датчици е по едно и също време да не се всява непотребна суматоха, само че и " да не замълчаваме за проблеми ", изясни Фандъкова. По думите й най-сериозното замърсяване е от битовото отопление и то в няколко региона на София.

Само през вчерашния ден са получени 30 сигнала за нерегламентирано горене на боклуци, като в " Красна поляна " са тествани всичките 900 жилището в 8 блока. Съставени за 8 акта.

Фандъкова изясни, че се влиза във всеки един апартамент взаимно с полицията и се вижда какво се гори в печките. С това кметът опроверга думите на кмета на " Красна поляна " Иван Чакъров, който предходната седмица призна за проблеми и компликации при инспекциите. Фандъкова обаче не посочи къде тъкмо се вършат инспекциите в квартал " Факултета ", който по публични данни има 45 000 поданици.

На въпрос за действителните ограничения, които общината подхваща против горенето на боклуци, Фандъкова уточни: Ние сме в контакт с жителите. Това в действителност е закононарушение. Кметът изясни и че още се чакат ограниченията, които Министерство на околната среда и водите създава, във връзка с разпоредбите за търговци, с цел да не се продават въглища неприятно качество и мокри дърва.

Йорданка Фандъкова изясни, че ограниченията би трябвало да са комплекс от наказателни и насърчителни и доста значимо е убеждаването на жителите, че е в тяхна употребява. Става въпрос както за подмяната на отоплителните уреди, по този начин и са филтрите, в това число и да обгръщат обществените помощи. Според Фандъкова размерът на обществените помощи за отопление би трябвало да е привързан и с това дали семейството се е присъединило в някаква стратегия.

Фандъкова изясни: Трябва да се работи и по трите посоки, на които се дължи мръсния въздух - необразованост, възприятието за безотговорност и беднотия.

Никога не съм излъгала - това отсече кметът по тематиката за повдигането на налозите. Припомняме, предлагането на кмета е да се вдигнат налозите върху колите с клас от евро 1-4 и върху имотните покупко-продажби. Тя бе упрекната, че е излъгала в границите на предизборната акция, когато е обещавала налозите на софиянци да не се подвигат. Фандъкова от една страна съобщи, че такова заричане в никакъв случай не е давала, защото в предизборната акция не се работи с точни числа, за които е необходим сериозен разбор, а и не си е разрешавала да дава великодушни обещания, както съперниците й.

От друга страна Фандъкова съобщи и че покачването, което екипът й предлага, не е съществено, защото би било сред 7 и 40 лева годишно за колите, а вторият по-висок налог - върху имотните покупко-продажби - се прави по няколко пъти в живота на хората. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР