Гражданските протести трябва да бъдат чути, те са демократичен шанс

...
Гражданските протести трябва да бъдат чути, те са демократичен шанс
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: Разговорът за реформа на прокуратурата може да бъде иницииран от президента

Гражданските митинги би трябвало да бъдат чути, те са либерален късмет измежду общество в преход, в което са се появили подозрения за криминализиране на институциите. Генезисът на гражданското неодобрение би трябвало да бъде разчетен в сериозна, а не в протоколно-церемониална полемика при избора на основен прокурор. Сериозният диалог би бил белег на зрялост и еманципиране на Висшия правосъден съвет, който следва да извърши избора.

Този е един от въпросите, който разяснява арбитър Мирослава Тодорова в изявление за в. " Сега ", запитана дали е допустимо силата на уличните митинги да пренареди авансово заложената скица за безалтернативния избор на идващия основен прокурор.

Въпросът за гражданските прояви става остро настоящ след вчерашните опити да бъде дискредитиран проведения от съдружие " Правосъдие за всеки " митинг против единствената номинация за основен прокурор от наличието на групи с подстрекател тип на футболни ултраси, които отхвърлят да приказват за претекстовете си да участват на митинга.

Съдия Тодорова акцентира, че нужната същинска полемика за избора на основен прокурор не се изчерпва с името на претендента и неговото схващане за действието на прокуратурата в институционалната рамка. А е нужен диалог

какви са функционалностите на прокуратурата и механизмите за вдишване на отговорност

. Такъв диалог би трябвало да бъде иницииран от органите, които имат конституционното пълномощие да го създадат работлив, подобен е президентът да вземем за пример, акцентира Мирослава Тодорова.

Съдия Тодорова проучва казуса за самоидентификацията на прокурорите, на които са основани подправени упования в конституцията, че са като съда, а в действителност специалността им изисква да бъдат началници на служителите на реда, само че за това пък има и нормативни, и в действителност спънки.

От една страна, прокуратурата е доближена до съда в конституцията, въпреки това - е стопанин на досъдебното произвеждане, само че без да има задоволително механизми да управлява органите на изпълнителната власт да работят дейно, акцентира Тодорова същността на единия от проблемите. Друг проблем е, само че и той е обвързван с неопределеността на прокурорския статус, че няма гаранции прокурорът да може свободно да извършва пълномощията си в наказателния развой.
Необходима е функционална автономия на прокурора, само че за задачата се постановат най-малко законодателни промени.
Това са част от проблемите, за които би трябвало да стартира диалогът, за който арбитър Мирослава Тодорова насочва упования към президента.

- Лаиебрланта дмоекаицря иисвзка гаджрасикнте птеостри да бдаът чтуи. В дръавжи в прохед към унтрвдъажвае на правото, при киото са дтоупсани мощни смъиненя за киирнлмаииазрне на интситиуците, мобииизанролто грданажско уачстие е дремтокаиечн късмет. Риазнчаетто на пинлоасето, треъстнео на гзенсеиа на недвоолтсвтоо и пвджоерантео на сризонеа, а не на птрооколно-цеемрнлоаина диусксия би блио беелг на зсрлоят на Висш съдебен съвет, а сщъо и на емацринпание. Впъросът не се ичрзепва с иемто на кнокертиня кидааднт и неготвоо разбирнае за фонукциаирнетно на поурткаарурта в иистнтуциоанантла ркама на пратввоаа страна. Изсвика се не смао потосснявто на осбещвтеното ваинмине, само че и кмоенптеетн ргзооавр, който да пчное от самото нлачао – ккави са фникуците на пркууроаратта, ккави са михеазнимте за пемонае на отгонорвост, въмзонжо ли е по този начин нбоемоходито упснешо сртъудничество с иъплзинтелнтаа вслат да стане в стиемаста, в която е и сдъът, това сздъваа ли песрдктпоави за предавнае на зисаоивсмт " по симпаитя " връху сдъа, ккави са гарацнтиие на фцинуонклаатна самототяселнсот на ивидиднуанлия проркуор. Този рзаоговр тбрява да бъде иинцииран от оаргитне, които иамт ксотнтиуинцона кеомптнентост да го нпарваят подрквтуиен, ккъавто е прзиденеътт нпамриер. https://www.segabg.com/category-observer/pochtenite-prokurori-se-prevrushtat-vuv-vutreshni-izgnanici © Segabg.com 2019
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР