Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и

...
Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и
Коментари Харесай

Гражданска инициатива: Кандидат-кметове да прекарат един ден в инвалидна количка

Граждански сдружения провокират кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и да създадат една обиколка на града, за управлението на който са се кандидатирали. Идеята е политиците да се слагат на мястото на хората с двигателни усложнения и да преценяват сами дали инфраструктурата в съответното обитаемо място е подобаваща за мъчно преносими жители. Инициативата е на Сдружение “Общност Мостове ” и Национална цивилен самодейност „ Системата ни убива ВСИЧКИ “.
" Градската среда е недостъпна за доста от нас, заради което оставаме отвън обществения живот. От значително значение е това, че не можем да упражняваме доста от конституционните си права или го вършим с цената на свръхусилия ", показват основателите. Те провокират кандидат-кметовете да опита да се придвижат по авансово избран от уредниците маршрут, само че в инвалидна количка. " За задачата изберете Ваш съидейник, сподвижник, другар, на който се доверявате и, който ще ви придвижва с количката. Идеята ни не е да Ви караме да се чувствате неудобно, не е и PR събитие от Вашата акция. Даваме Ви късмет да се поставите на мястото на 1/7 от Вашите съграждани, за които ще носите отговорност, също както и за останалите ", приканват от инициативния комитет.
Предизвикателството ще се реализира с елементарни рингови колички, предоставяни на хора с увреждания от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Организаторите дават и къса статистика. Те показват, че 1/7 от популацията на България са хора с увреждания и хронични болести и най-малко половината от тях изпитват усложнения в напредването си в обитаемоте места. Ключовите трудности са свързани с достъпа до домовете и в домовете, до улиците, прекрачвайки прага на дома си, достъпа по тротоарите – настилка, габарити, трудности, скосеността на тротоарите и безвредното секване, достъпа до публични здания (на общини, поликлиники, общински лечебни заведения, обществени служби, бюра по труда, детски градини, учебни заведения, музеи, театри, кина, спортни уреди, жилищни здания, до градския превоз и достъпността на самия превоз ... и така нататък
" Тази 1/7 от популацията евентуално има голям брой проблеми, които е мъчно да се проумеят, само че за малко Ви каним да се поставите в техните обувки и да усетите от първо лице от какво значение за тях е достъпността на средата ", обръщат се от сдружението към кандидат-кметовете в цялата страна. Засега предпочитание да се включи в акцията са изявили Борислав Игнатов, Борис Бонев, Мая Манолова, Десислва Иванчева и Боряна Петкова. " Правим опити за контакт с Йорданка Фандъкова - за в този момент несполучливи ", обясниха за Actualno.com уредниците. Събитието в София ще се организира на 17.09.19 година от 16.30 ч., като мястото ще бъде оповестено няколко дни преди датата. Във Враца самодейността ще се състои на 01.10.19 година, а за Стара Загора и Пазарджик към момента няма планувана дата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР