Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг на върховенството на

...
Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг на върховенството на
Коментари Харесай

Съвет в МС ще следи съдебната реформа и борбата с корупцията

Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг на върховенството на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията и с проведената престъпност ще бъде основан в Министерския съвет, оповестиха от Министерски съвет.

С Постановление № 240 от 24 септември 2019 година Министерският съвет сътвори механизъм за реализиране на мониторинг на национално ниво по индикаторите господство на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ проект и битка с проведената престъпност.

Националният механизъм за мониторинг става посредством Съвета за съгласуваност и съдействие, в чийто състав се включват представители на изпълнителната и на правосъдната власт и на самостоятелни държавни органи.

В съвещанията на Съвета ще могат да вземат участие представители на парламентарните групи и ръководителя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание. Предвижда се и основаването на Гражданският съвет, който ще реализира гражданско наблюдаване за постигнатия прогрес и осъществяването на ограничения и действия по посочените индикатори. Той ще включва представители на магистратските професионални организации и на други неправителствени организации.

С изменението на постановлението ще може да се конституира Гражданският съвет след осъществяване на обществена процедура за установяване по един представител на неправителствени организации с опит в региона на предварителната защита и противопоставяне на корупцията, на правосъдната промяна и на работодателите, приети на национално ниво. Професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите също ще могат да посочат свои представители в Гражданския съвет.

Постановление на Министерски съвет № 240 ще влезе в действие в сходство с общото предписание, планувано в Конституцията, а точно три дни след обнародването. Дейността на Съвета по съгласуваност и съдействие ще стартира при влизане в действие на решението на Европейската комисия за анулация на Механизма за съдействие и инспекция.

В свое умозаключение от отчета от 22 октомври 2019 година Европейска комисия уточни, че осъщественият от България прогрес по линия на МСП е задоволителен за осъществяване на уговорките на страната и за отпадане на самия механизъм. Тези изводи бяха подкрепени в края на 2019 година от Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи към Европейския парламент (Комисията LIBE).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР