Граждански протест във Видин последва оставките на над 100 специалисти

...
Граждански протест във Видин последва оставките на над 100 специалисти
Коментари Харесай

Видинчани излизат на протест за запазване на единствената болница в областта

Граждански митинг във Видин последва оставките на над 100 експерти по здравни грижи и лекари, които бяха подадени групово предходната седмица. Както заяви БНР, предизвестието им е в действие от петък.

Директорът на областната болница Цветан Василев съобщи, че възможното преструктуриране на лечебното заведение ще бъде осъществено от здравното министерство. Той изрази единодушие с изказванието на министър Ананиев, че има отделения, които не действат пълноценно, поради неналичието на лекари. Според Василев, решението е въпрос на бъдеще и изискванията би трябвало да бъдат прецизирани. 

Протестиращите лекари и здравни експерти са съгласни, че преструктуриране е належащо, само че не одобряват вид, при който ще бъдат затворени отделения. Те за следващ път се оповестиха срещу статуквото, с което лечебните заведения са регистрирани като търговски сдружения.

Протестът на медиците във Видин стартира в средата на юни, когато лекари, медицински сестри и санитари прекратиха работа за един час. Недоволството им беше провокирано от неприятните условия на труд и ниското възнаграждение.

Пред дни здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че задачата на на преструктурирането на лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана е във всяко от лечебните заведения да останат да работят единствено най-успешните клиники. Това щяло да докара до увеличение на пациентите от целия северозападен район и до повдигане на заплатите на медиците.

Тази седмица министър Ананиев ще се срещне с шефовете на трите лечебни заведения, за да бъде направена оценка кои клиники и отделения имат най-голям потенциал. Предстои да бъде формирана карта на потребностите на популацията в района, съгласно която ще бъдат ситуирани и медицинските действия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР